Inget samband mellan tågurspårningarna

Det finns inga samband mellan tågurspårningarna området runt Vassijaure. Det konstaterar utredningsteamet från Statens haverikommission. "Det är olika händelser och har gått till på olika sätt", säger kommissionens ordförande, Jonas Bäckstrand.

Jonas Bäckstrand, utredningsordförande Statens haverikommission.

Jonas Bäckstrand, utredningsordförande Statens haverikommission.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Kiruna2024-03-05 06:00

När Statens haverikommission återvände till Vassijaure låg fokus på en nära 2 kilometer lång sträcka mellan Katterjåkk och Vassijaure. Redan nu kan man konstatera att det är två av varandra oberoende urspårningar som skett på kort.

– Det är olika orsaksfaktorer som ligger bakom de två urspårningarna. Det är olika händelser, de har gått till på lite olika sätt och de har inte samband med varandra även om det råkar vara i närheten av varandra, säger Jonas Bäckstrand, utredningsordförande hos haverikommissionen.

Den första urspårningen skedde över en sträcka på 15 kilometer mellan Tornehamn och Vassijaure den 17 december ifjol. Ett fullastat malmtåg på väg mot Narvik spårade ur på sin färd mot utskeppningshamnen. Elva vagnar fick bärgas och reparationsarbetet tog lite drygt två månader. Den 20 februari återupptogs malmtransporterna längs banan och bara fyra dagar senare, den 24 februari skedde den senare urspårningen.

– Tåget har spårat ur och det har gått urspårat under en sträcka av knappt två kilometer. Den här urspårningen har fortplantat sig i tåget under den väg som tåget tagit och man har bland annat slagit igenom några kontaktledningsstolpar. När man kommer in på Vassijaure station tar det stopp för tåget och då är det sju vagnar som är urspårade, säger Bäckstrand.

Den här gången gick malmtåget i motsatt riktning och var inte lastat med malm. Den enda gemensamma nämnaren i de båda fallen är att de urspårade tågen stannat vid Vassijaure station, från olika riktningar.

Det har spekulerats om att stora mängder snö på spåren är orsaken till att den senaste tågurspårningen kunde ske.

– Det kan vara en faktor men det är knappast den ensamma orsaken. Det finns sällan en specifik ensam orsak. Men det kan vara en av faktorerna som har påverkat så det kan vi inte utesluta. Vi får återkomma i den delen när vi hunnit längre i vårt arbete.

undefined
Jonas Bäckstrand, utredningsordförande Statens haverikommission.

Det handlar om 1,5 mil plus nära 2 kilometer som har påverkats på något sätt som sedan lett till två tågurspårningar på kort tid.

– På det sättet är det en olycklig slump. Olyckligt är det naturligtvis att samma bana drabbas på det sättet under så kort tid.  De har skett på olika ställen, urspårning nummer två har skett på en sträcka som inte var påverkad av den förra urspårningen.

Utreder ni händelserna separat eller slår ni ihop utredningarna?

– Det kan jag inte svara på än. Beträffande den förra urspårningen så har vi en pågående utredning. När det gäller den nya urspårningen så har vi ännu inte formellt tagit beslut om en utredning. Vi har en uppfattning om hur det har gått till men vi har en del att prata om och en del material att gå igenom efter förra veckans platsundersökning.

Har ni som myndighet mandat efter de här händelserna att förorda ett säkerställande av Malmbanan?

– Det ingår i vårt mandat att utreda olyckor och föreslå förbättringar ur säkerhetssynpunkt och det kommer vi att göra. Det är ingen tvekan om det. Vi tittar på hur det ser ut och om man kan göra det säkrare helt enkelt. Men det är en utsatt bana i ett krävande klimat med en känslig infrastruktur som är viktig för många och det är klart att man kan överväga hur man vill att det ska fungera så effektivt som möjligt, säger Jonas Bäckstrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!