Osäker framtid och oro bland Kirunas ryttare – kommunen ska spara

Kiruna kommun vill skära i stödet till ridskolan. Nu är både elever och instruktörer på ridklubben Iskalla ryttare oroliga.
– Efter att min pappa gått bort åkte jag direkt från Sunderbyn till stallet, säger Olivia Saarijärvi.

"Hästarna betyder allt"

Foto: Malin Labba

Kiruna2024-12-03 11:00

Stallet är inte bara ett stall utan också ett andrum för 16-åriga Olivia Saarijärvi i sorgen efter sin pappa, där hästarna betyder mycket.

– Hade jag inte haft hästarna så vet jag inte vad jag hade gjort idag, säger hon.

undefined
För Olivia Saarijärvi är stallet viktigt. Här mår hon som bäst och efter att hennes pappa dog var det här hon fann tröst.

Olivia Saarijärvi är ridskoleelev på Iskalla ryttare i Jukkasjärvi. Hon känner oro för att ridskolan ska stängas om de nya förslagen om minskat stöd till ridskoleverksamheten går igenom. Hon är i stallet flera gånger i veckan och beskriver det som en trygg plats för barn och ungdomar.

– Jag är rädd att de ska sluta med allt det här, stallet är en trygghet och det är hit jag kommer när jag mår som sämst.

Det nya förslaget skapar oro för att det blir dyrare att rida med höjda ridavgifter för att kompensera för minskade bidrag, uppskattningsvis över 150 000 kronor som klubben räknar med att gå miste om.

– När ridavgifterna höjdes för några år sedan fick vi ett bortfall av elever, säger ridinstruktören Anna Schroderus som också är ordförande i tävlingssektionen och styrelsesuppleant på Iskalla ryttare.

undefined
Det är oroligt på ridklubben Iskalla ryttare i Jukkasjärvi efter beskedet att Kiruna kommun planerar att skära i bidragen till ridverksamheterna.
undefined
Dennis Sammelin mockar hästhagarna flera gånger i veckan. Han var med på mötet och tycker det är hemskt att kommunen vill dra ner på ridverksamheten. "Om det inte finns något för barnen i den här stan så kan man lika gärna flytta", säger han.

I början av förra veckan höll Kiruna kommun ett öppet möte i stadshuset om ridskoleverksamhetens framtid. Engagemanget var stort och många representanter från Kiruna ridklubb, Kiruna ryttarförening och Iskalla ryttare var på plats. Jan Klein, avdelningschef på fritid och service, och ordföranden i fritidsutskottet, Lisa Forsberg, var med tillsammans med Markku Söderberg från Svenska ridsportförbundet.

Jan Klein sa att kommunen inte kommer att backa på de planerade förändringarna. Han säger att det är viktigt att alla föreningar ska behandlas lika från kommunen och anser att ridskoleverksamheten kostar för mycket i jämförelse med övriga föreningar i Kiruna. Drygt hälften av bidragspengarna till de stora idrottsföreningarna gick förra året till Kiruna ridklubb och Iskalla ryttare, enligt Kiruna kommun.

– Föreningarna är hyresgäster på anläggningarna och i grund och botten har vi en likvärdig behandling, sen har föreningarna olika förutsättningar. Kommunen vill att anläggningarna är tillgängliga så mycket som möjligt och att barn- och ungdomsverksamhet ska prioriteras, sa Jan Klein på mötet.

Han tycker att samarbetet fungerat bra mellan de olika föreningarna men att det under sista tiden uppstått oenigheter, därav informationsmötet.

undefined
Jan Klein är avdelningschef på fritids- och serviceavdelningen i Kiruna kommun. (Arkivbild)

Markku Söderberg från Svenska ridsportförbundet hjälper kommunen och fungerar som ett bollplank i frågan, med det är Kiruna kommun som fattar beslutet.

– Grundidén är att föreningarna ska ha en ekonomiskt hållbar verksamhet. Det innebär att med de förhållanden man befinner sig i, så ska man anpassa sin kostnadsmassa och intäkter så att man kan bedriva en ekonomiskt hållbar verksamhet, säger Markku Söderberg och fortsätter.

– Vi har tittat på siffrorna och vi ser att det till exempel finns kostnadstäckning på föreningarnas prissättning på lektioner och ser att det finns en hel del att utveckla utan att det ska behöva bli jättemycket dyrare för den enskilda ryttaren.

Kommunen tycker att kostnaderna för ridverksamheterna i dagsläget är alldeles för höga. De presenterade förslagen för att sänka kostnaderna innebär i korthet att:

  • Avskaffa verksamhets- och driftbidragen från den nuvarande formen
  • Införa särskilda ridskolebidrag på 90 kronor per uppsutten elev för ridskola
  • Drift och förvaltning i kommunens regi

Kiruna kommun utlovar att fortsätta föra dialog med ridklubbarna i väntan på att politikerna ska fatta beslut i frågan i januari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!