Hästbitna - stallet deras andra hem

Här är huset som nästan aldrig sover.Ridanläggningen är framför allt de unga tjejernas hemvist och här pågår aktiviteter från tidig morgon till sen kväll.NSD tittade in och fick träffa robusta hästsmeder, hästbitna tjejer och kavata skötare.

Inga-Maria Stoor och Tyra, 6 år, hjälptes åt att sopa i båsen.

Inga-Maria Stoor och Tyra, 6 år, hjälptes åt att sopa i båsen.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2012-01-24 06:00

Ridklubben i Kiruna hade öppet hus förra helgen och besökarna fick en total inblick i vad som försiggår i en av Kirunas mest besökta fritidsanläggningar.

Anna Pettersson är vice ordförande för Kiruna ridklubb.

- Vi visar hur man tar hand om hästarna, vad de äter och vad man i övrigt måste göra innan man sätter på ridutrustningen, säger hon.

Jo, det var mycket borstande, mockande och fejande i hästboxar och gångar.

Plats för fler
Tyra, 6, greppade en något överdimensionerad kvast och hjälpte Inga-Maria Stoor med sopningen. Hon går på barnridning och orsaken är att det helt enkelt är "kul att vara med hästar.

Inga-Maria Stoor noterade också många nya ansikten.

- Jo, det är många som jag aldrig har sett tidigare. Det är kul, vi har alltid plats för fler.

I en annan del visade Petter Laurell hur man skor en häst. Det är inte vem som helst som får ge sig på den uppgiften, det krävs nämligen två års utbildning.

I en av boxarna hittade vi Maja Niemi och ponnyn Wanda. Tvillingsystrarna Wilma och Julia Jonsson, båda 9, fick prova på att rykta och Wanda verkade njuta av omsorgen.

Alla snälla
- Eftersom det är en ridskoleponny är den van vid att det är olika personer som tar hand om den. Men alla ponnyer och alla hästar är egentligen snälla, säger Maja Niemi.

Hon har själv gått i stallet sedan hon var sex år och rekommenderade stallivet varmt.

Kön borta
- Det är framför allt en otrolig gemenskap. Alla är här för att de har samma intresse, säger hon.

För en handfull år sedan var det inte så lätt att komma in i gemenskapen. Det var flera års kö för den som ville börja rida.

Nu har klubben gjort en medveten satsning för att alla ska få plats i så gott som på en gång.

- Ett stort lyft var när vi invigde vårt lilla ridhus. Det gjorde också att vi kunde ta fler, tog in fler ponnyer och in fler barn. Nu ligger vi ligger bra i fas med kön och man får i allmänhet plats det år man fyller sex, säger Anna Pettersson.

500 medlemmar
Är barnen under sex år och är väldigt otåliga finns möjligheten att rida på barnridning då instruktören leder hästen och barnet behöver inte några förkunskaper.

Kiruna ridklubb har omkring 500 medlemmar, varav 320 är elever som rider på ridlektioner varje vecka.

Alltid välkommen
- Många av dem är här flera dagar till utöver ridningen och pysslar om sin favorithäst och är med sina kompisar. Jag tror att anläggningen fyller en socialt viktig funktion. Här är det alltid öppet och man alltid välkommen tills vi stänger på kvällarna, säger Anna Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om