Hårt mot hårt

Bristningsgränsen är nådd för Villaägarna. Nu går de ut och uppmanar sina medlemmar att överväga försäljningen av sina hus till LKAB om inte ersättningsnivåerna höjs.
– Vi måste agera nu innan de börja lösa in och framförallt upplysa folk om deras lagliga rätt att säga nej. Det finns inget att förlora på att ta en rättslig process mot LKAB, säger Lars Stålnacke, ordförande i Villaägarna i Kiruna.

Lars Stålnacke, ordförande Villaägarna i Kiruna. Villaägarna tillsammans med Villaägarnas Riksförbund kommer nu uppmana sina medlemmar att överväga försäljning till LKAB om inte ersättningsnivåerna höjs.

Lars Stålnacke, ordförande Villaägarna i Kiruna. Villaägarna tillsammans med Villaägarnas Riksförbund kommer nu uppmana sina medlemmar att överväga försäljning till LKAB om inte ersättningsnivåerna höjs.

Foto: Alexandra Karlsson

Kiruna2014-01-04 08:15

Villaägarna i Kiruna har inte tidigare varit så hårdföra i sin kritik, men nu säger de att de kommit till en punkt då det inte finns några andra alternativ. Skälet är den ersättning som LKAB betalar när de köper upp hus. Ersättningen ligger på det lagen kräver, vilket är marknadsvärde plus 25 procent. Det här menar Villaägarna inte är tillräckligt. De vill se en ersättning som ger fullkostnadstäckning för en nyproducerad fastighet.

– Vi befarar att staden kommer att avvecklas om inte ersättningsnivåerna för samtliga privata fastigheter och allmännyttans bostadsbestånd höjs, säger Lars Stålnacke.

Under första kvartalet i år kommer Villaägarna tillsammans med Villaägarnas Riksförbund hålla ett informationsmöte för sina medlemmar där de kommer att informera om möjligheterna att vid en framtida juridisk process kunna påkalla en prövning av ersättningen, en möjlighet de menar är den enda lösningen för att få till en förändring av ersättningsmodellen.

– Vi har jobbat i det fördolda och försökt påverka detta på diplomatisk väg, genom att föra en dialog och visa på konsekvenserna. Men när vi inte får något gehör för det här, varken hos regeringen eller LKAB, då känner vi att det här är vår enda möjlighet, säger Lars Stålnacke.

Tror du att det kommer spela någon roll?

– Ja, i förlängningen sätter vi press på LKAB. Börjar nu fastighetsägarna säga nej tack och LKAB därför måste ansöka om en marknadsanvisningsförrättning på samtliga fastigheter, den tiden har inte LKAB, en rättslig process kan ta flera år, säger han.

"Samtliga Malmfältsbor ska gå skadefria"

Som svar på kritiken kring att ersättningsnivåerna för husägare inte är tillräckliga för att man ska ha råd att bygga ett nytt hus menar LKAB att eftersom marknadspriset stigit närmar sig nu ersättningsnivån kostnaden för nyproduktion. Villaägarna menar att detta påstående både är felaktigt och missvisande.

– Marknadsvärdet har stigit med 13 procent under 2013 men nyproduktionskostnaden har även den stigit med cirka 10 procent. Eftersom nyproduktionskostnaden är betydligt högre än marknadspriset blev resultatet under 2013 att differensen mellan marknadspriset och produktionskostnaden ökade och inte närmade sig, säger Lars Stålnacke och fortsätter.

– Jag befarar att om inte ersättningsnivån höjs till fullkostnadstäckning för en nyproduktion kommer Kiruna att avfolkas och avvecklas som stad, därmed kommer de som blir inlösta i framtiden få en sämre ersättning än i dag, eftersom efterfrågan sjunker och därmed också marknadspriset. LKAB genererar enorma vinster, trots det är man inte villig att ersätta fastighetsägarna fullt ut, allt handlar bara om att hålla nere ersättningskostnaderna, man ser strikt företagsmässigt på detta. Jag är besviken på LKAB, säger han.

Så nu är det hårt mot hårt?

– Ja, om inte LKAB tar sitt sunda förnuft till fånga. Hela samhällsomvandlingsproblematiken med boendefrågor hade kunnat lösas genom att LKAB fattar ett styrelsebeslut där man säger att samtliga Malmfältsbor ska gå skadefria i den här processen, genom att ersättningsnivåerna kommer att höjas till en fullkostnadstäckning, säger Lars Stålnacke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!