Hardtech krymper kostymen

Finanskrisen påverkar inte LKAB särskilt mycket för tillfället.Men för Gestamp Hardtech i Luleå ser det tyngre ut.- Vi får se över vår kostym när det gäller bemanningen, säger vd Peter Drugge.

Foto:

KIRUNA2008-10-11 06:00
När börser störtdyker och det råder allmän oro i finansvärlden är läget tämligen oförändrat för LKAB. Bolagets pengakassa är säker då den är placerad i Sverige. Gruvbolaget har bara cirka tio procent av kapitalet i aktier och så länge de inte tas ut är det lugnt på den fronten.
- Vi känner oss trygga. Vi har inga lån i dag och har placerat våra papper väl. Vi är säkra, om inte Sverige går i konkurs. Fast går världsekonomin rätt i backen påverkar det naturligtvis oss också till slut, säger vd Ola Johnsson.
Malmpriset påverkas heller inte då LKAB kör med årspriser. Lugna gatan fram till årsskiftet alltså. LKAB följer kontinuerligt vad som händer om något drastiskt skulle hända.
Tappar försäljning
Men för Gestamp Hardtech, som tillverkar slitagestarka säkerhetsdetaljer till bilindustrin, ser det tyngre ut. Det är bara att se hur hårt krisen slagit mot Volvo.
- Vi tappar i försäljning. Det är ingen fara för företagets fortlevnad, men det blir problem när lönsamheten går ner. I det korta perspektivet är produktionskostnaderna för höga, säger Peter Drugge.
Företaget, med 560 anställda, är i en budgetprocess som slutförs inom en månad och då ges besked om anpassningar när det gäller antalet anställda.
Gruvbolaget Northland Resources, som planerar gruvdrift i Pajala, har inte har några större finansieringsbehov.
- Vi räknar med att situationen löser sig och att malmpriserna stabiliseras, säger bolagets Europachef Karl- Axel Waplan.
Kvartalsrapport
SSAB kan inte ge några utförligare kommentarer när det gäller den ekonomiska situationen, eftersom kvartalsrapporten redovisas om ett par veckor.
Catarina Ihre, SSAB:s informationsavdelning, säger:
- Kortsiktigt påverkas vi inte, däremot om krisen fortsätter länge och slår mot den tillverkande industrin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om