Hårdare tider för knallarna

Knallar och besökare vid höstmarknaden i Kiruna kunde njuta av ett strålande höstväder. Däremot var det färre stånd än vanligt.- Bensinpriset har passerat smärtgränsen för många, säger knallen Östen Stenlin från Lövånger.

Maria Nurmilampi och Jörgen Gardeberg samt barnen Ellen och Albert hade försett sig med varma chips och godisremmar. Två par täckbyxor fanns också i påsarna. Dödskallemotiv till Albert och kamouflage till pappa.

Maria Nurmilampi och Jörgen Gardeberg samt barnen Ellen och Albert hade försett sig med varma chips och godisremmar. Två par täckbyxor fanns också i påsarna. Dödskallemotiv till Albert och kamouflage till pappa.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2008-09-08 06:00
Marknadsarrangörerna i IFK Kiruna fick stuva om en del bland stånden på gamla Parkskolans plan och tog bort en av mittengatorna.
Det var ett 30-tal stånd färre än tidigare år och man ville naturligtvis inte ha några gapande hål mitt i allt.
Måste sälja de dubbla
Östen Stenlin förklarade avsaknaden av många kollegor med de högre bränslekostnaderna.
- För oss har det kostat 2 500 kronor bara att åka hit upp. Man måste sälja det dubbla den första dagen för att få det att gå runt, säger han.
Ytterligare en förklaring är så att säga naturlig avgång.
- Och ungdomarna vill inte ta över. På sitt sätt kan man förstå dem. Det är inte precis något nio-till-fem-jobb det här.
Östen Stenlin sålde bland annat handskar från eget garveri i Lövånger i Västerbotten och gjorde hyggliga affärer. Detta trots att det var soligt, vindstilla och behagliga temperaturer för årstiden.
- I Kiruna är det inga problem. Här börjar man tänka tidigt på att köpa grejer så att man ska klara vintern.
Fisk och munkar
Monica Sirén i IFK Kiruna var på ett lika soligt humör trots att det var något glesare bland stånden. Hon har samma uppfattning som Östen Stenlin om orsaken.
- Det är många som har ringt och sagt att det är på grund av bensinpriset som de inte kommer. Då har vi ändå hyfsade platshyror.
Monica Sirén talade hellre om dem som faktiskt var på plats.
- Det knallar som det frågas efter är här, som fiskbilen och de som säljer munkar. Under lördagen fick jag munkvagnen att sälja hamburgare också. Det var något som saknades.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om