Uppfattningen om fackets ställning i Kirunagruvan skiljer sig åt beroende på vem inom Gruvtolvan man frågar.
Svårjobbat
Där gruvgruppen, ansvarig för de fackligt anslutna under jord, ser ett kallare klimat ser ”moderklubben” Gruvtolvan ett gott samarbete med LKAB (se tillhörande artikel).
Jari Söyrinki hävdar att möjligheterna att ta ut facklig tid, en rättighet reglerad i förtroendemannalagen, har försämrats.
– Det är i princip bara jag som ordförande som får ta ut facklig tid. Jag företräder i det fallet 700 medlemmar ensam, det blir något svårjobbat, säger Jari Söyrinki.
Han menar att förändringarna framträtt sedan vinterns skandal med de 20-tal LKAB-anställda som fick lämna företaget efter att fusk uppdagats.
– Det har definitivt blivit svårare med det fackliga arbetet under de senaste 7-8 månaderna, säger Jari Söyrinki.
Säkerhetsfråga
Enligt Jari Söyrinki och vice ordförande Örjan Lingebrand ska man från LKAB:s sida ha fråntagit facket möjligheterna att nyttja möteslokaler under jord. All facklig aktivitet ska numera också sanktioneras på förhand hos gruvchefen.
– Så har det aldrig varit tidigare. Styrelsemöten är till exempel schemalagda ett år i förväg, så alla chefer vet när de är, säger Örjan Lingebrand.
Vad kan vara orsaken till de här förändringarna?
– På senaste tiden har det varit många omorganisationer som kanske inte alltid varit så smidiga. Jag har varit kritisk i min roll som skyddsombud. Vi anställda har inte fått möjlighet att delta i förändringsarbetet, vilket blir en säkerhetsfråga, säger Örjan Lingebrand.
Hoppas på förändring
Han menar att de yttersta konsekvenserna av ett mer slutet klimat är att just säkerheten blir lidande.
– Om folk inte törs protestera när de ser något felaktigt kan det leda till allvarliga olyckor, och det är så klart inte bra, säger Örjan Lingebrand.
Trots oron kring arbetsklimatet under jord, finns viss optimism hos Örjan Lingebrand.
– Jag hoppas klimatet ska gå att vända på, det måste jag tro på, annars hade det bara varit att lägga ner, säger Örjan Lingebrand och fortsätter.
– Men som det är nu börjar vi gå tillbaka till 60-talet där nere.