Hårda sparkrav i Kiruna

I går klubbades budgeten som innebär att Kiruna kommun ska spara 30 miljoner kronor under 2010.- Nu blir det full fart med att genomföra åtgärder. Det är häftiga förändringar som väntar, sa kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S).

KIRUNA2009-06-13 06:00
Budgeten skulle egentligen ha tagits i måndags förra veckan, men oppositionen krävde ett nytt möte och ett bättre underlag för beslutet.
De kunde kräva ett nytt möte genom att begära en minoritetsåterremiss, men något nytt underlag kom inte.
- Vi vill veta vad det är vi beslutar om och vad besparingarna får för konsekvenser, inte minst när det gäller skolnedläggningen i Kuttainen, säger Svante Pounu (KD).
Dyrt möte
Kenneth Stålnacke medgav att konsekvenserna för besparingarna i de olika nämnderna inte var "extremt tydliggjorda", men ansåg att budgetbeslutet inte kunde vänta till hösten.
Detta trots att gårdagens
extra möte beräknas kosta uppåt 120 000 kronor.
- Jag anser att ansvaret för den kostnaden vilar på oppositionen. Det finns inga möjligheter att vänta. Vi måste komma i gång med åtgärder nu, annars ger det inga effekter, säger Kenneth Stålnacke.
Skolan ska spara tio miljoner
4 Den tyngsta besparingen ska den centrala administrationen vid kommunkontoret ta. Där ska man spara tolv miljoner kronor på att bland annat avveckla tjänster och omfördela uppgifter. Även politikernas kostnader ska ses över.
4 Fritids- och kulturnämnden ska spara 4,5 miljoner genom att bland annat se över fritidsanläggningar, biblioteksfilialer och badanläggningar.
4 Socialnämnden får inga nya sparkrav, men måste i praktiken spara ändå eftersom kostnaderna för bland annat äldreomsorgen ökar.
4 Miljö- och byggnämnden ska spara 2,5 miljoner genom bland annat taxehöjningar och kanske ännu en ny organisation för räddningstjänsten.
4 Skolan ska spara tio miljoner genom att dra in lärartjänster och minska kostnaderna för skollokaler.
Kuttainens skola
Svante Puonu tog åter strid för Kuttainens skola och yrkade på att nedläggningsbeslutet skulle skjutas fram ett år tills man vet om man får starta en friskola som enligt honom skulle innebära att kommunen förlorar 1,4 miljoner kronor.
Förslaget röstades dock ned.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om