– Vi ska självklart jobba hårt för att få bort de brister finns, säger Kenneth Nilsson, (S), ordförande i överförmyndarnämnden.
Vid en inspektion förra året valdes ett antal akter ut stickprovsvis för granskning. Brister återfanns i fem av åtta akter.
Ärendet där den tydligaste överträdelsen av gåvoförbudet konstaterats handlar om en äldre man som hade sin son som god man. I en årlig redogörelse står det att den ålderstigna pappan inte återhämtat sig ordentligt efter en lårbensfraktur och inte längre var helt klar mentalt.
Samma år gav sonen sig själv och sin syster 50 000 kronor var av pappans pengar, medan barnbarnen fick 4000 kronor och svärdottern, gode mannens fru, fick 10 000 kronor. Så stora gåvor är inte tillåtna om inte huvudmannen - pappan - verkligen förstår vad det handlar om. Länsstyrelsen menar att det är tveksamt om pappan förstått omfattningen av gåvorna och skriver att nämnden borde ha uppmärksammat detta.
Först efter att gode mannens syster kontaktade nämnden med frågor om gåvorna reagerade nämnden och beslutade om byte av god man.
Överträdelser av gåvoförbudet återfinns i fler av de granskade akterna, liksom lån mellan gode män och deras huvudmän. Dessutom har nämnden missat att en person varit i behov av en skuldsanering, vilket dennes gode man inte gjort något åt. Nämnden borde ha uppmärksammat behovet av en skuldsanering och påpekat detta för gode mannen, menar länsstyrelsen.
Nämnden får också kritik för att handläggarna inte utbildats tillräckligt i det datasystem som används. Detta har inneburit att handläggarna inte kunnat hantera akterna på ett ändamålsenligt sätt. Enligt länsstyrelsen var också många av akterna röriga och svårgranskade.
De som sitter i överförmyndarnämnden idag tillträdde efter årsskiftet och satt alltså inte i nämnden vid tiden för länsstyrelsens granskning.
– Vi är ganska nya i det här och det är mycket att sätta sig in i. Juridiken är komplicerad. Men vi tar självklart kritiken på stort allvar och ska satsa hårt på att åtgärda felen. Vi vill ju inte få tillbaka samma kritik nästa år, säger Kenneth Nilsson.
Han berättar att tjänstemännen i synnerhet, men även politiker, utbildas kontinuerligt och enligt Kenneth Nilsson väntar mer utbildning nästa år. Kommunens ansträngda ekonomi har inneburit att vissa utbildningsinsatser skjutits fram.
– Nästa år får vi nya pengar och då satsar vi hårt utbildning, säger Kenneth Nilsson.