I går berättade NSD om den nya Iggesundsparken, det första synliga tecknet på stadsomvandlingen. Nu har vi tittar vi på arbetet med den nya järnvägssträckan - ett projekt i miljardklassen. 16 000 spårmeter, eller 32 000 meter räls och hela 28 000 slipers, ska läggas på plats.
- Maskinen rullar ett par kilometer per dag. Vi är i mål nästa höst, säger Joakim Björnström, projektledare inom LKAB.
Projektet omfattar dessutom nio spårväxlar och närmast oräkneligt antal meter kontaktledning. Arbetet utförs av en unik maskin med arbetskapacitet och en stor portion precision.
Sammanlagt är den nya sträckan 16 kilometer lång men det är också många andra moment i arbetet än enbart rälsen. LKAB kommer bygga nya godsbangårdar och tio stycken broar över sträckan. Den totala mängden material som gruvbolaget tillsammans med Trafikverket och entreprenörerna handskas med är 11 miljoner ton. De båda bolagen jämför det med tio stycken Globen i Stockholm.
- När vi handskas med så här mycket material och tunga saker ställer det mycket höga krav på samarbete och god kommunikation. Säkerheten går först, säger Joakim Björnström.
54 ton högteknologi
Spårbyggnadsmaskinen är den enda i sitt slag i Europa. Den skiljer sig märkbart från en rälsmaskin vars uppgift är att reparera skadad järnväg. Maskinen på bilderna, som väger 54 ton, har ett långt lass med betongslipers bakom sig. En speciell klo hämtar upp slipers till bandet som skjutsar ned dem till spårbyggnadsmaskinen. Där fästs de under rälsen och maskinen blir därmed den första att beträda den nya järnvägen. Det är en automatiserad process men måste trots detta övervakas minutiöst. Felaktigt lagd räls kan innebära stora förseningar.
- Hittills har vi inte stött på några hinder och allting flyter på väldigt bra. Att lägga räls är ett precisionsjobb, säger Mats Klasson, maskinansvarig med 30 års erfarenhet av järnvägsbyggande.
Projekt utan slut?
NSD kunde tidigare berätta om dammbygget som pågår i sjön Loussajärvi. Den nya järnvägen är en del av projektet där man i ett senare skede kommer bryta malmkroppen som ligger under sjön. Vi kan samtidigt misstänka att det inte är sista gången vi återkommer till ämnet.
- Bara gud vet hur stor malmkroppen under Kiruna är, säger Joakim Björnström.