Att komma till sin bil och hitta en p-lapp i rutan är förmodligen en av de jobbigaste momenten som en bilförare upplever. Det är heller inte ovanligt.
I de kommuner i Norrbotten som har egen övervakning, det vill säga i sex av länets fjorton kommuner, så lappades nästan 18 000 fordon under tidsperioden januari ifjol till sista mars i år.
Transportstyrelsens statistik visar att många felparkerare väljer att betala sin avgift i tid, de allra flesta betalar den inom de 10-14 dagar som är normen för detta. Ytterligare ett antal väntar med betalning tills dess att de fått påminnelse nummer två. Men det finns också en grupp fordonsägare som helt enkelt struntar i att betala. För Kirunas del motsvarar de 13 procent av antalet felparkerare.
– Jag kan se ett sammanhang. Jag tror att det är personlighetskopplat. De här personlighetstyperna är ofta i Kronofogdemyndighetens rullar redan. Det kan vara samma person som dyker upp som ägare av olika fordon. Och en bil som stått en period kan ha fått 5-6 parkeringsavgifter och då blir ju alla de obetalda, säger Joel Ahlquist som är trafikplanerarkonsult hos Kiruna kommun.
Så det kan handla om ett fåtal personer som står bakom de obetalda avgifterna?– Ja, så är det i praktiken, säger Ahlquist.
Tobias Stålnacke är driftschef på Securitas i Kiruna, det vaktbolag som utfärdar felparkeringsavgifterna åt Kiruna kommun. Det mest extrema stället där förare parkerar mer fel och oftare, än annars, är Geologgatan där Systembolaget ligger. I synnerhet en fredagseftermiddag.
– Man ställer sig på trottoaren, man ställer sig på övergångsställe, man ställer sig på handikapplatser. Kiruna hade tidigare stora problem med trottoarparkeringar. Det var mer eller mindre en norm att man ställde bilen på trottoaren för att ge plats åt andra fordon på smala gator. Men det är ju tvärtom. Man ska ge plats åt fotgängare. Så det har vi inriktat oss på under flera år att försöka åtgärda, säger Stålnacke.
Även Joel Ahlquist tar upp fredagar vid Systembolaget som ett exempel. Men förklarar också varför kommunen inte satsat på fler parkeringar just där.
– Det är ju brist på parkeringsplatser - där och då. Men ser man över hela månaden så är det inga problem att parkera framför Systemet. Kommunen måste se på belastningsgraden över tid. Vi kan inte bygga en parkeringsplats som står tom, 90 procent av tiden. Det är att kasta pengar i sjön. Sedan kan man ju hoppas att folk är lite bättre på att planera. Att man kanske inte går på fredag eftermiddag på Systembolaget, säger Ahlquist.
Av de sex norrbottniska kommuner som har bevakning av parkeringsplatser så sticker Boden ut i statistiken. Här struntar hela 16 procent att betala sina felparkeringar. I Luleå däremot betalar hela 94 procent eftergifterna av sina överträdelser. I Kiruna ligger man i mittenskiktet av de jämförda kommunerna.
– Parkeringsbevakningen är ett verktyg. Man har morot och piska. Moroten kan vara att man bygger en ny parkering medan piskan är att bevaka så att folk inte parkerar fel på slentrian. Jag parkerar rätt för att inte få en felparkeringsavgift. Det är anledningen för annars hade jag ställt mig där det är mest praktiskt, säger Joel Ahlquist.
Hur skulle du säga att betalningsmoralen är i Kiruna kopplat till parkeringsanmärkningar?– Det är ju omkring 90 procent som betalar så det är ungefär samma trend som i resten av regionen.
Hur stor är summan för de obetalda parkeringsavgifterna?– Om man räknar med att varje parkeringsanmärkningavgift i snitt ligger på 500 kronor. Då ligger kommunens krav på drygt 100 000 kronor. Det måste kommunen vända sig till inkasso med, säger Joel Ahlquist.