Här står de pall mot fall

Det går att förebygga fallolyckor med Qi gong och Line dance.Seniorerna i Kiruna ska vara säkra och trygga - och i går fick de lära sig hur.

Birgitta Holmgren (infälld), folkhälsosamordnare, tycker att sparken är ett utmärkt sätt att ta sig fram utan att falla. Besökarna på seniordagen hade tagit henne på orden.

Birgitta Holmgren (infälld), folkhälsosamordnare, tycker att sparken är ett utmärkt sätt att ta sig fram utan att falla. Besökarna på seniordagen hade tagit henne på orden.

Foto: Åsa Junkka

KIRUNA2011-01-28 06:00

Det är med motion, bra mat och glädje som folkhälsorådet i Kiruna vill minska på fallolyckorna bland äldre.

Som ett led i arbetet anordnades i går en seniordag med handfasta tips på hur seniorerna själva kan göra. Yoga, Linedance och sång stod på schemat. Nina Niemi och Inga-Lisa Bäcklund visade hur Qi gong kan stärka kroppen.

Såld
- Har man testat en gång är man såld, säger Nina Niemi.

Hon själv började med aktiviteten när hon blev sjuk och inte kunde gå till badhuset. Nu kan hon inte vara utan.

Qi gong består av långsamma rörelser som arbetar med hela kroppen och andningen är viktig. PRO i Kiruna har flera grupper som tränar ett par gånger i veckan och i vissa grupper är intresset så stort att det är fullt.

- Qi gong är särskilt bra för äldre. Man får bättre minne, bättrar på balansen och koordinationen, säger Inga-Lisa Bäcklund.

Fullt hus
Seniorernas hus var fullt under dagen. Många hade kommit för att höra läkaren Kjell Stålnacke tala om benskörhet. Vissa hade till och med struntat i träningen för att få nya råd om hur de kan arbeta med sin hälsa.

- Vi skulle egentligen ut och åka skidor, men vi ville så gärna komma hit, säger Eivor Rova.

Hon och maken brukar simma, promenera och åka skidor för att stärka kroppen. Men de tänker även på att äta hälsosamt.

- Både socker och salt, men mindre av allt. Det lever jag efter för att må bra.

Olyckorna färre
Fallolyckorna inom vården och på äldreboendena minskar stadigt. Där ska man fallrapportera varje gång det sker en olycka. Men många olyckor inträffar i hemmet eller ute på gatorna. Därför anordnas dagen i samarbete med pensionärsorganisationerna, för att nå ut till fler.

- Forskare säger att det är livsstilen snarare än genetiken som styr hur vi skadar oss. Det handlar om bra mathållning, att röra på sig och att ha ett socialt nätverk, säger folkhälsosamordnaren Birgitta Holmgren.

Själv har hon en favoritpryl som förebygger fallolyckor.

- Sparken. Den kan alla använda.

fakta Fallolyckor

➤ Varje å rdör minst 1 400 personer
i Sverige efter fallolyckor och fler än
70 000 personer behöver sjukhusvård för skador som de har fått vid ett fall.

➤ Var tredje person som är 65 år eller äldre och bor i eget boende faller minst en gång per år.

➤ I Sverige inträffar 18 000 höftfrakturer varje år, varav de allra flesta orsakas av fall.

➤ Förutom det lidande som en höftfraktur innebär så innebär det en merkostnad för landsting och kommuner på 150 000 - 200 000 kronor det första året efter olyckan.

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om