Här ska nya Kiruna växa

Kiruna kommun ansöker om att få köpa statlig mark för att kunna komma i gång med bygget av nya Kiruna.
För att snabba på processen har man också prickat ut på kartan vad som ska byggas var.
Förslagen till markanvändning ger en första bild av hur den nya stadskärnan ska se ut.

Vy från Terrassgatan mot Sandstensberget, Jägarskolan och Tuolluvaara. Det är i markerna kring lavarna vid gamla Tuolluvaaragruvan som Kirunas nya centrum ska etableras.FOTO: HANS STERNLUND

Vy från Terrassgatan mot Sandstensberget, Jägarskolan och Tuolluvaara. Det är i markerna kring lavarna vid gamla Tuolluvaaragruvan som Kirunas nya centrum ska etableras.FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-05-26 11:30

När det gäller tidsplanen finns egentligen bara en sak satt på pränt. Det är att kommunen ska ange en placering för ett nytt stadshus senast den 1 oktober 2012.

Det nya stadshuset ska stå klart i oktober 2016.

Komplicerad process
Årtalen är angivna i det civilrättsliga avtal mellan Kiruna kommun och LKAB som hänger i hop med planen för gruvstadsparken.

Det brinner i knutarna och nu har kommunen skickat in en ansökan om att få köpa ett markområde där man tänker sig det nya Kiruna.

Området ägs till största del av staten, vilket innebär en utdragen och komplicerad process.

Hoppas på besked
Kommunalrådet Kristina Zakrisson är hoppfull om att kunna ha ett förhandsbesked från Statens fastighetsverk i utsatt tid.

- Vi har träffat dem och vördsamt anhållit om en skyndsam hantering så att vi kan ha en markanvisning för stadshuset i tid, säger hon.

Mats Persson vid Kiruna kommuns samhällsbyggnadskontor arbetar med köp och försäljning av mark. Han konstaterar att den normala handläggningstiden för markköp från staten är omkring tre år.

Det är många organisationer, myndigheter och andra intressenter som ska säga sitt.

Statens fastighetsverk formulerar ett förslag till beslut och samlar in yttranden från instanser som Jordbruksverket, Trafikverket, LKAB, SGU, Bergstaten och länsstyrelsen.

- Dessa instanser tar i sin tur in yttranden från ännu fler instanser, och om någon sladdar med svaren förstår man att processen drar
ut på tiden, säger Mats Persson.

Bifogar karta
Ju utförligare man har preciserat vad man ska använda marken till desto kortare brukar handläggningstiden bli.

- Det är naturligt att den som säljer marken vill veta vad som ska hamna där, säger Mats Persson.

I ansökan om markköpet har Kiruna kommun bifogat en karta där man specificerar vad olika områden ska innehålla för typ av bebyggelse.

Det kan ge möjlighet att snabbt komma i gång på de delar där man har mest bråttom.

- Vi föreslår att man ska köpa hela skiftet på en gång, det är lättare att göra. Men det är upp till Statens fastighetsverk att avgöra, säger Mats Persson.

Byggklart 2013
Just nu pågår också arbetet med den nya versionen av översiktsplanen där bilden av det nya Kiruna ytterligare kommer att växa fram.

Tanken har varit att planen ska bli klar under 2012, men det kan bli förskjutet till 2013. Ungefär då kan det bli byggstart för de första projekten.

Detta blir möjligt eftersom arbetet med detaljplaner ska pågå under tiden.

- Vi ska börja med de mest angelägna projekten, det vill säga bostäder och stadshuset, säger Anders Lundgren, avdelningschef vid samhällsbyggnadskontoret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om