Här säljs paketen som aldrig nådde mottagaren

Koftan från moster Svea nådde aldrig sin rätta adress.Hörlurarna som beställdes på postorder hamnade helt galet.Nu säljs bortkomna kläder och prylar ut till reapriser, och Kirunaborna är redo att köa länge för fynden.

Lions damer hjälper kunderna att hitta rätt bland storlekar och modeller. Från vänster Kicki Eriksson, Märta Hammas, Lieselotte Sundström och Yvonne Sandström.

Lions damer hjälper kunderna att hitta rätt bland storlekar och modeller. Från vänster Kicki Eriksson, Märta Hammas, Lieselotte Sundström och Yvonne Sandström.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-10-29 06:00
Posten har sin nationella avdelning för obeställbara brev i Kiruna. Här försöker man att spåra mottagare som inte finns på den angivna adressen på rev och paket.
I bland går de bet på uppgiften och ungefär vartannat år samlar de ihop paketen för att sälja ut innehållet till allmänheten.
Hemlighetsmakeri
Uppgiften att sköta försäljningen brukar gå till Lions i Kiruna och intäkterna går till välgörande ändamål.
Men det finns ett element av hemlighetsmakeri kring försäljningen. Lions får inte tala om var kläderna och prylarna kommer i från och i annonsen kallas det kort och gott för "Försäljning unicum".
Rutinerade Kirunabor vet vad det handlar om. De vet också att man måste vara tidigt ute för att göra de största klippen.
- Jag kom hit en halvtimme innan de öppnade för att vara säker på att inte missa något, säger Kirunabon Kenneth Paulsson med famnen full med teknikprylar.
Känns det inte konstigt att fynda något som någon annan egentligen skulle ha fått?
- Det är väl synd för dem, men man har ju verkligen försökt att få tag på ägarna.
- Framför allt tycker jag att det här är ett bra initiativ för att få in pengar till välgörenhet. Det enda man kan anmärka på är att de kunde ta in folk som kan värdera grejerna bättre så kunde de få in ännu mer pengar, fortsätter han.
Märkeskläder
Margareta Sundqvist har mest rört sig i klädavdelningen och hittat en hel del som passade i storlek och smak. Hon har stenkoll på försäljningen och har inte missat något av de tillfällen som har bjudits tidigare.
- Det mesta är helt nytt och det är mycket märkeskläder som säljs jättebilligt. Det gäller att vara här tidigt och sedan komma tillbaka med jämna mellanrum, för de packar upp mer saker efter ett tag, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om