– Det är ett helt annat lugn nu, vi kan fokusera på vårt uppdrag och behöver inte lägga energi på att ordna plats åt barn i kön, säger Ulrika Törneborg, förskolechef.
I oktober 2015 berättade NSD att kommunen behövde få fram cirka 160 förskoleplatser på ett år. Samtidigt var bristen på lokaler som passar för förskoleverksamhet stor. En förskola hade brunnit och vid två andra pågick renoveringar efter fukt- och vattenskador. Kommunens förskolechefer fick lägga pussel och, på några håll, ta in fler barn än vanligt för att klara skollagens tidsfrist - erbjuda förskoleplats senast fyra månader från att ansökan kommit in.
Läs mer: "Så ska Kiruna få fram 160 nya förskoleplatser"
Läs mer: "Personalen viktig - inte lokalerna"
Nu ser läget helt annorlunda ut. Kultur- och utbildningsförvaltningens senaste prognos visar att nio barn kommer att finnas i kön i början av april. Roger Suup, ordförande i kultur- och utbildningsnämnden, är lättad.
– Vi har nästan aldrig haft en så liten kö som vi har nu. Från att ha haft ena axeln i mattan står vi upprätt, säger han.
Att man lyckats så bra med att krympa förskolekön beror huvudsakligen på att nya förskoleavdelningar kommit till. Moduler till tre avdelningar, som utgör förskolan Satelliten på Lombolo, hyrdes in. Dessutom har Fjället, Bergskristallen och Bolags förskola utökat sina respektive verksamheter med motsvarande en avdelning.
– Vi har klarat en planerad utbyggnad och nu har vi det väldigt bra förspänt när det gäller förskoleavdelningar, fortsätter Roger Suup, som lägger till att man faktiskt skulle kunna ta in ännu fler barn vid Bolags förskola förutsatt att man lyckas rekrytera personal dit.
Han berättar vidare att förvaltningen ska göra en översyn av förskoleverksamheten i syfte att minska barngrupperna. Den ambitionen har nämnden haft länge, men när förskolekön var lång samtidigt som lokaler saknades fanns inte förutsättningar att jobba i den riktningen.
I veckan besökte vi förskolan Satelliten och pratade nuläge och framtid med chefen Ulrika Törneborg. Kortfattat kan nuläget beskrivas som bra.
Utmaningen framåt handlar om bristen på behöriga förskollärare och svårigheten att rekrytera. Just nu finns sju lediga förskollärartjänster till kommunala förskolor ute. Samtidigt behövs ett antal vikarier till både förskolan och fritids.
– Vi har inte behörig personal till alla våra tjänster, berättar Ulrika Törneborg.
Hon håller fram att det som skollagen och läroplanen för förskolan kräver också genomförs - men ibland av outbildad personal. Därför kan vissa moment ta längre tid att genomföra.
Kommunens förskolechefer efterfrågar en sak mer än allt annat: Utbildningssatsningar för barnskötare som vill bli förskollärare.
– Vi har jätteduktiga barnskötare som vill läsa vidare. Så det gäller att satsa pengarna rätt, för det här behöver vi, helst igår, säger Ulrika Törneborg.
Till saken hör att förskollärarutbildningen är 3,5 år. Dessutom närmar sig en betydande del av kommunens förskollärare pensionsålder. Förskollärare omfattas av den stora rekryteringssatsning för fler lärare som kultur- och utbildningsnämnden utlovat. Ulrika Törneborg upplever att nämnden är införstådd med förskolans utmaningar, men det är okänt för både tidningen och förskolecheferna om utbildningssatsningar för ambitiösa barnskötare finns med. I bästa fall är det så.
– Vi måste nog jobba och agera på flera håll, säger Ulrika Törneborg.