Här kan nya Sametinget byggas

För fem år sedan skulle ett nytt pampigt sametingsparlament stå klart för invigning i Kiruna.
Så blev det inte.
Nu arbetas det med tomtplaner för bygget - som i bästa fall är verklighet 2018.

SKRÄPIGT. Idag är den tomt Kiruna kommun utsett till en av två tänkbara platser för ett nytt Sameting ingen vacker syn.

SKRÄPIGT. Idag är den tomt Kiruna kommun utsett till en av två tänkbara platser för ett nytt Sameting ingen vacker syn.

Foto: Lina Norberg Juuso

KIRUNA2014-05-02 18:05

Området som är mest aktuellt för ett sametingsparlament är nedanför de så kallade Tuollatornen - vid det före detta dagbrottet nära Tuollavaara. Idag är det mest skrotbilar på platsen och grushögar. Men tanken är att man från byggnaden - när den står klar- ska se ner över nya E:an, ha gruvan i bakgrunden och blicka över nya Kiruna centrum berättar Sametingets tjänsteman Inez Svonni Fjällström. Hon visar upp platsen efter ett möte i frågan med representanter från Kiruna kommun.

Det var dåvarande statsministern Göran Persson som gav ett löfte om en sametingsbyggnad redan i mars 2004.

2009 skulle parlamentet stå klart i Kiruna, men allt har minst sagt blivit kraftigt försenat. Bland annat för att statsflyttsprojektet av Kiruna kom emellan. Sametinget har hela tiden haft som önskemål att ligga nära Kiruna centrum.

– LKAB:s gruvområde har utökats hela tiden och var centrum ska ligga har också flyttas, säger Håkan Jonsson från Jakt och fiskesamerna, tillika Sametingets styrelseordförande.

Men nu ser det ut att röra på sig. Kommunpolitikern Ragnhild Nilsson från Samelistan säger att man på god väg att konkretisera planera om platsen för ett parlamentsbygge.

– I augusti ska vi ha förutsättningarna klara, då träffar vi Sametingets styrelse igen, säger hon.

Ragnhild Nilsson berättar att utifrån det mest aktuella förslaget så kommer byggnaden synas direkt när man kör in i Kiruna stad och bli ett präktigt landmärke.

Trots den optimisten, det lär dröja flera år till innan någon invigning sker. Håkan Jonsson konstaterar att om en byggnad står klart tidigast 2018 så har allt gått ovanligt bra i byggprocessen.

–  Egentligen är det omöjligt att sia om när allt är klart, men en grov gissning är 2018 - 2020. Blir det 2018 så har allt gått bra med byggnation och finansiering.

Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson, socialdemokrat, tycker att det är skönt att det kommit olja in i processen. Jokkmokks kommun har tidigare aviserat att de är intresserade av att få parlamentsbygget i och med den långsamma behandlingen i Kiruna. Men Kristina Zakrisson tror inte att det är någon risk att kommunen förlorat matchen.

–  Nej, det tror jag inte. Det finns ett beslut att bygget ska vara i Kiruna och en arkitekttävling har varit. Men vi får hoppas att det blir av snart, säger hon.

lina.nj@nsd.se

Sametingsparlamentet i Kiruna - kort historik:

§ Göran Persson lovade ett nytt samiskt parlament den 27 mars 2004.

§ April 2006 korades vinnaren "Badjàneapmi" ritat av Murman arkitekter i Stockholm i en arkitekttävling . Projektkostnadsram var 150 miljoner.

§ En tomt vid Luossavaaras sluttning utsågs, men skrotades när stadsflyttsplanerna ändrade riktning.

§ Nu finns två tomtförslag från Kiruna kommun - varav ett nära Tuollavaara är det som ska arbetas utifrån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om