Här går motionerandet som en dans

KIRUNA. En svängom på dansgolvet, några kast med flugspöet eller ett stenhårt pass med Friskis & Svettis.

Föreningen Dansglada fötter bjöd upp till dans. Evy Stenmark och Thomas Kjell visade känsla för både takt och fotföring i en foxtrot.FOTO: Hans Sternlund

Föreningen Dansglada fötter bjöd upp till dans. Evy Stenmark och Thomas Kjell visade känsla för både takt och fotföring i en foxtrot.FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

Kiruna2008-06-02 06:00
I lördags genomfördes en kom-i-gång-festival i Sporthallen och på andra håll runt om i Kiruna på initiativ av näringslivssamarbetet Kirsam.
Av uppslutningen att döma kan vi dra slutsatsen att det var lyckat. Kirunaborna strömmade in i Sporthallen i mängder trots finvädret.
- Vi kände att vi behövde göra något för att sätta Kirunaborna på fötter. Vi drog i hop friskvårdsmänniskor från olika sammanhang och de visade sig vara otroligt drivna, säger Kjell Degerman, koordinator på Kirsam.
Aktivitetsdagen är framför allt till för de anställda i medlemsföretagen och deras familjer. Men det omfattar en stor del av Kiruna.
260 olika yrken
Medlemmarna är: Kiruna kommun, LKAB, Radiotjänst, Institutet för rymdfysik, Samhall, Konsum Malmfälten, Esrange, CSN, Lantmäteriet och Icehotel. Här ryms 260 olika yrken och flera tusen anställda.
Dock saknas småföretagen hittills i samarbetet.
- Men det är öppet för alla arbetsgivare. Alla som vill får vara med. Jag är imponerad över den generositet som företagen visar mot varandra, säger Kjell Degerman.
Företagen har olika förutsättningarna att bedriva friskvård. Vissa företag har anställda konsulenter medan satsningarna på andra håll stannar vid subventionerade träningskort.
Ju jutsu och gympa
- Det har funnits idéer om hur man triggar varandra att komma i gång. Man har pratat om tävlingar mellan olika företag, säger Kjell Degerman.
Att friskvård kan vara olika saker var tydligt efter en snabb rundvandring i Sporthallen där föreningar och företag visade upp vilka aktiviteter som finns att välja på.
Här fanns tuff träning som ju jutsu med budoklubben, armbrytning med Sportklubben eller "gympa" (som det heter på Kirunamål) med Friskis & Svettis.
Bara på dansområdet fanns bugg, foxtrot och linedance med olika klubbar att välja på.
Den bästa dagen
Frågan är om det var rätt tidpunkt att ha en kom-i-gång-festival. Semestrarna är inte långt borta och då bryts ofta de vardagliga rutinerna.
Risken är alltså att man kommer av sig med träningen när man precis har hunnit börja.
- Det kan ju bli fler tillfällen att ha en liknande aktivitetsdag. Och bästa dagen att börja träna är ju alltid i morgon, tillägger Kjell Degerman ironiskt.
Under dagarna har det också hållits föreläsningar av kostexperten Fredrik Paulún och curlingspelaren Anette Norberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om