Här flyttar Hjalmars historiska hus

Under onsdagen startade flytten av det som många kallar för Kirunas hjärta, Hjalmar Lundbohmsgården. "Det här är ett historiskt jättevärdefullt hus, det är Kirunas vagga kan man säga", säger Tjabba Nordanfjäll, projektledare LKAB.

På väg. Hjalmar Lundbohms hus passerar LKAB på väg mot sin nya plats vid foten av Luossavaara.

På väg. Hjalmar Lundbohms hus passerar LKAB på väg mot sin nya plats vid foten av Luossavaara.

Foto: Maria Unga

Kiruna2017-09-26 18:21

Hjalmar Lundbohmsgården byggdes 1895 och är Kirunas andra byggnad i ordningen. Här bodde och verkade LKAB:s första disponent Hjalmar Lundbohm fram till 1920 när han gick i pension. Många viktiga beslut som formade staden har fattats mellan den gamla timringens väggar. Nu måste huset flyttas på grund av gruvans utbredning.

– Jag tror att Hjalmar Lundbohm skulle ha blivit jätteglad, för vi bevarar ju hans bygge och sätter upp det på ett ställe där han skulle ha fått mycket bättre utsikt mot LKAB. Ett nytt bolagsområde, det är ju mäktigt, jag tror att han till och med hade varit stolt, säger Tjabba Nordanfjäll, projektledare på LKAB.

Huset byggdes ut i omgångar vilket gör det omöjligt att flytta hela byggnaden på samma gång. Därför är det delat i tre delar, först ut att flytta är mittendelen som väger 168 ton.

– Det här är ett hus som dessutom har byggnadsminnesstatus. Det innebär att Länsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet är med och styr vad vi får göra på huset. Om vi ska slå in en spik någonstans så måste vi ha tillstånd för det. Så att det har varit en otroligt lång process med Länsstyrelsen, säger Tjabba Nordanfjäll.

Tillståndet från Länsstyrelsen styr i detalj hur huset får hanteras, hur och var det ska delas.

– Allt ska tillbaka på samma ställe, har man tagit ner ett fönsterfoder så ska det in på exakt samma ställe, det finns inga undantag från det.

Hjalmars kontor har bevarats nästan precis så som han lämnade det 1920. Nu är kontoret och övriga huset helt tömt på saker.

– Det är magasinerat i väntan på att huset är färdigt någon gång under nästa år, då börjar vi köra tillbaka grejerna. Så allt inklusive isbjörnsfäll och utsmyckningar på öppna spisar och så vidare är nerplockat och skyddat, säger Tjabba Nordanfjäll.

LKAB funderar på att söka tillstånd för att restaurera byggnaden till sitt forna skick. Hur det ska användas i framtiden är inte klart ännu.

– Men vi vet att allmänheten kommer att ha tillgång till huset, sedan om det blir i museiform eller vad det blir, det får vi se.

Under onsdagen och torsdagen följer de två övriga delarna av huset efter till sin nya plats vid foten av Luossavaara. Dit ska även Kirunas allra första byggnad, B1, flyttas.

– Till och med matkällaren ska med, säger Tjabba Nordanfjäll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!