Här fanns allt som en familj behövde
Så här såg det ut när Domusvaruhuset i Kiruna var nytt. FOTO: KF Malmfälten
Foto: KF Malmfälten
Snart stängs de sista avdelningarna på Domus och varuhusepoken blir ett minne blott.
Och det är lätt att minnas glansdagarna för oss som är nostalgiskt lagda.
Det fanns en tid när Domus nästan var synonymt med centrumhandeln i Kiruna. Avdelningarna fyllde hela komplexet efter Föreningsgatan och svällde till och med ut i en filial efter en tvärgata. Som mest var det full kommers på fyra våningsplan samt tre-fyra avdelningar med egna ingångar.
När Domus livs stod klart 1967 var den sista pusselbiten lagd. Allt som en familj behövde kunde köpas på Domus, en paroll som många också levde efter i det röda Kiruna.
Nu är det bara böcker, kosmetik och skor som är kvar. Samt kiosken med den lilla spelhörnan
Det är här jag träffar grabbarna. De är pensionärer, skiftarbetare eller andra daglediga som använder ett par timmar varje dag till att kolla travlopp, spela online, dricka kaffe ur pappmugg och slänga käft med varandra. Ovana besökare kan tro att de är i luven på varandra på riktigt när diskussionerna blir högljudda.
För dem handlar inte stängningen av Domus om nostalgi. Det kommer att bli påtagliga förändringar i deras vardag.
- Det här är en social plats för fler än bara spelare. Hit kommer många som känner att de inte har platsat i andra sammanhang. Jag hoppas att vi hittar igen varandra på Norrmalmskiosken eller någon annan spelhörna. Det blir inte nere på Coop i alla fall, säger Kenneth Widell.
Vad Keijo Andersson anbelangar hade man hellre fått lägga ned Coop Forum eller flytta upp det på stan. Det var förstås aldrig någon avvägning.
Domus går med förlust och under hösten drog det i väg ordentligt. Peter Fjellborg, som är vd för Konsum Malmfälten, säger att spillrorna av det gamla varuhuset knappast hade blivit kvar särskilt länge till i alla fall.
- Befolkningsundrelaget räcker inte till för både stormarknad och cityhandel på samma sätt som i till exempel Luleå. Dessutom har vi drivit Domus som vilken privathandel som helst utan några synergieffekter. Det finns ju inga andra Domusvaruhus kvar, säger han.
Eller rättare sagt, det finns två vid sidan av det i Kiruna, nämligen i Kristianstad och Oskarshamn.
Som mest fanns det uppåt 200 i Sverige, de flesta byggda på 1960- och 70-talen och stöpta i samma form. Domus blev en symbol för folkhemsbygget och många S-märkta kommunledningar såg till att kooperationen fick den bästa markplätten i stan.
Den förödelse som orsakades i många stadskärnor skildrades på ett utmärkt sätt i SVT-dokumentären "När Domus kom till stan" av Anders Wahlgren som visades för ett par år sedan.
Kiruna klarade sig förhållandevis lindrigt undan eftersom varuhuset planerades på 1950-talet innan brutalarkitekturen fått fullt genomslag.
Även om den intar en dominerande plats följde byggnaden kvartersindelningen och terrängen, försågs med en fasad i dyrbart mexitegel och är inte lika fyrkantigt byggd som den vanliga Domuslådan i ett enda plan.
Nu är nästan alla Domus ombyggda till gallerior med samma butikskedjor var i landet man än befinner sig. Likformigheten är i stort sett densamma.
Eller, där parkeringsytorna är tillräckligt stora, har varuhusen blivit omdöpta och anpassade till Coop forum-konceptet. Numera ska vi ju absolut ställa bilen inom kundvagns avstånd, annars får det vara.
Finns det andra orsaker till varuhusdöden? Anders Stake har varit revisor i ett otal KF-föreningar i landet och är numera vd för KF-föreningen i Gävleborg.
- Det här handlar om en strukturomvandling som marknadsrörelserna har drivit fram. Jag tror inte att någon inom KF centralt plötsligt har bestämt att varuhusen ska bort, säger han.
Han konstaterar däremot att det centrala stödet för varuhusen har avvecklats successivt och att det därmed har varit svårt för de som finns kvar att överleva.
Tiden för Domus i Kiruna var med andra ord utmätt, oavsett konjunkturläge eller konkurrens från Internetbokhandel och nyöppnade sminkbutiker.
Tillbaka till spelhörnan där det har börjat bli dags att lämna in de sista bongarna, bryta upp och pallra sig hemåt. Kenneth Widell gör det med ett visst vemod.
- När vi kliver ut på gatan framåt sextiden är det helt dött på stan. Kiruna har blivit tråkigt, säger han.
Om livet efter Domus vet vi inget ännu.
Kiruna kommer förvisso att bli en samlingsplats fattigare. Men en epok ersätts alltid av en ny och även en nostalgiker måste erkänna att framtiden alltid är mer spännande än det som har varit.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!