Här byggs säker strandpassage för uttrar

Uttern är på väg tillbaka till länet. Då måste broarna anpassas.

UTTERVÄG. Här kommer strandpassagen för uttrar byggas, över Njuotjanjåkka.

UTTERVÄG. Här kommer strandpassagen för uttrar byggas, över Njuotjanjåkka.

Foto: Trafikverket

Kiruna2016-05-13 09:00

Trafikverket har beslutat att åtgärda de broar inom Kiruna kommun som är dåligt anpassade utifrån utterns behov. Först ut är bron över Njuotjanjåkka, en bit efter E10 från Rautas.

– Påkörningar av bilar är den vanligaste dödsorsaken för uttrar. Vi anpassar därför de broar som finns genom att bygga bland annat en strandpassage. Då kan uttrarna ta sig förbi vägen utan att riskera livet, säger Niklas Kemi, miljöspecialist på Trafikverket i Luleå.

Uttern har nästan varit utrotad i Norrbotten, bland annat på grund av miljögifter och jakt. Uttern klassas fortfarande som sårbar då det beräknas finnas mindre än 1000 könsmogna uttrar i Sverige enligt Länsstyrelsen i Norrbotten. Det största hotet är trafiken och miljögifter.

Åtgärderna under bron kommer att ske under sommaren då vattnet är som lägst. Strandpassagen kommer att byggas av block som är mellan 10 och 50 centimeter, det för att passa in i omgivningen. Utredningar har visat att strandpassager är den mest effektiva åtgärden för nyttjande av både utter och andra däggdjur.

– Även om man kanske inte ser uttrar så har Länsstyrelsens inventeringar visat på att det finns utter där uppe, säger Niklas Kemi, Trafikverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om