Här blir det svårigheter för Solwej

Höga trösklar, trappor och snöhögar mitt på trottoaren.Fortfarande finns det mycket att göra innan de offentliga miljöerna är tillgängligt för alla.En tur på stan i Kiruna gav nedslående besked.

Laila Niia, Solwej Inga och Margareta Ek, HSO samt Sven Axelsson Ahl från DHR gjorde en inspektionsrunda på Ströget i Kiruna och fann att samhället är långt från tillgängligt för alla. FOTO: HANS STERNLUNDFOTO: Hans Sternlund

Laila Niia, Solwej Inga och Margareta Ek, HSO samt Sven Axelsson Ahl från DHR gjorde en inspektionsrunda på Ströget i Kiruna och fann att samhället är långt från tillgängligt för alla. FOTO: HANS STERNLUNDFOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-11-30 06:00
Laila Niia, Solwej Inga och Margareta Ek är med i HSO, handikapporganisationernas samarbetsorgan medan Sven Axelsson Åhl är med i DHR.
De tog med sig NSD på en tur efter butikerna på Vänortsgatan, eller Ströget som den kallas i folkmun.
Kiruna är en vinterstad med snö åtta månader om året och de mest centrala delarna ligger på ett berg. Det är två problem som ställer extra höga krav på handikappanpassningar.
Innan vi ens har hunnit fram till Ströget stötte vi på hinder i form av snöhögar på trottoarerna. Detta i kombination med ojämnt underlag tvingar ofta rullstolarna ut på vägen.
- Tidigare har man skrapat trottoaren och fasat kanten. Nu har man ofta plogat snett och det blir jättejobbigt för mig. Jag har ofta inget annat väl än att köra på gatan, säger Solwej Inga.
"Skit att ingenting hänt"
På Ströget märker vi att även om butikerna ligger på markplan blir det en tröskel på grund av nivåskillnaderna. Och en aldrig så liten tröskel kan bli omöjlig att forcera för en motordriven rullstol med små hjul.
Några butiker och restauranger har byggt ramper och dörröppnare. Men inte alla.
- Dessutom måste man tänka på hur det ser ut innanför dörrarna. Det finns butiker som visserligen släpper in oss, men de gör inga ytor för oss, säger Solwej Inga.
På andra håll har man ansett att det är för svårt att bygga om entrén och väljer att släppa man in de rörelsehindrade genom bakvägen. Det kan upplevas som kränkande.
- Jag ser ingen anledning till att just vi ska gå in bakvägen, säger Solwej Inga.
Bert Johansson som driver en kombinerad hälsokost- och symaskinsbutik kommer ut och möter sällskapet från HSO och DHR.
Han berättar att han har stött på Kirunabostäder för att få en ramp till butiken.
- Jag tycker att det är skit att ingenting har hänt, säger han.
Handikapporganisationerna driver oftast frågorna genom kommunens handikappråd. När det har handlat om icke kommunägda fastigheter har de agerat genom att göra anmälningar miljö- och byggnämnden.
Nu har Handikapprådet i Kiruna precis återupptagit sin verksamhet efter att ha varit vilande på grund av ett antal orsaker.
- Nu försöker vi reda ut hur vi ska jobba och vad som är viktigast att ta itu med. Vi väntar bland annat på handikapporganisationernas prioriteringslista som vi har bett dem ta fram, säger Annika Lövgren, nytillträdd handikappkonsulent vid kommunen.
Snöröjningen var en fråga som kom upp på mötet förra veckan. Annika Lövgren har fått många fler påstötningar i ärendet och lovar att det ska bli bättring.
- Vi ska se till att få något gjort redan under den här avtalsperioden, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om