Här behöver de inte dra de nya vattenledningarna på djupet

Ett nytt sätt att anlägga vatten- och avlopp ska testas i Tuolluvaara utanför Kiruna.Ledningarna anläggs tillsammans med fjärrvärme, vilket gör att de inte behöver grävas ned så djupt.

Här i Tuolluvaara utanför Kiruna ska Tekniska verken prova ett nytt sätt att anlägga vatten och avlopp som kan få betydelse i stadsomvandlingen.FOTO: Hans Sternlund

Här i Tuolluvaara utanför Kiruna ska Tekniska verken prova ett nytt sätt att anlägga vatten och avlopp som kan få betydelse i stadsomvandlingen.FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-06-17 06:00

Försöket ska ske i kvarteret Kapellet där sju fastighetsägare ska anslutas med vatten och avlopp.

Tekniska verken har beviljats fyra miljoner kronor från kommunstyrelsen för ett genomföra projektet.

Håller värmen
Poängen är att vatten- och avloppsledningar inte behöver grävas ned så djupt utan att riskera att frysningsskador. Ledningarna hålls varma när de samläggs med fjärrvärmeledningarna.

Stor potential
Försöket anses vara särskilt intressant när det som i det aktuella fallet handlar om ett område med mycket berg och dyr schaktning.

- Vi ser en stor potential i försöket med tanke på de stora exploateringarna som väntar i Kiruna. Vi ska dra viktiga lärdomar från de här sju husen, säger Ulf Nygren vid Tekniska verken.

De sju fastighetsägarna får fjärrvärme dragen till huset. De behöver inte ansluta sig om de inte vill, men ledningarna måste dras fram och vända för att vattenledningarna inte ska frysa sönder.

Om någon av husägarna eller en framtida köpare vill ansluta sig i ett senare skede är ledningarna redan dragna och man behöver inte gräva upp asfalten.

Nollsummespel
- Om vi hade byggt som vi gör annars i dag hade det inte varit lönsamt att dra fjärrvärme till det här området.

-Nu blir det ett nollsummespel om alla ansluter sig. Det visar hur viktigt vi tycker att det här är, säger Ulf Nygren.

Projektet ska utvärderas under ett antal år tillsammans med Luleå tekniska universitet. Det tar en tid innan man kan dra säkra slutsatser om eventuella risker och om kostnader för drift och underhåll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om