Här är vinnarna som delar på pengarna

65 000 kronor delades ut till fyra parter som jobbar för och med ungdomar i Kiruna. Triangelfonden delade ut sina årliga stipendier på torsdagen.

Välbehövligt tillskott. Vittangi 4H fick Triangelstipendium. ”Vi vill komma igång med verksamheten ordentligt”, säger Malin Uvén, till höger i bild. Till ­vänster Nina Niklasson.

Välbehövligt tillskott. Vittangi 4H fick Triangelstipendium. ”Vi vill komma igång med verksamheten ordentligt”, säger Malin Uvén, till höger i bild. Till ­vänster Nina Niklasson.

Foto: Hanna Dahlström

KIRUNA2015-12-03 21:58

Sedan 1992 har Triangelfonden delat ut över en miljon kronor till olika projekt och föreningar, som på olika sätt arbetar med barn och ungdomar i Kiruna kommun.

Vittangi 4H fick stipendie för nystarten av föreningen. Efter att ha legat nere ett antal år startade man upp igen för ungefär tre år sedan och sen i våras har man kommit igång med sin barn- och ungdomsverksamhet. Bland annat har man nu en teatergrupp och en hundgrupp.

Stipendiet är välbehövligt, berättar Nina Niklasson, 4H assistent.

– Det betyder jättemycket. Det finns så många hål att stoppa pengarna i. Den här typen av stipendier är väldigt viktiga för att kunna driva ideell förening i byarna. Våra aktiviteter är gratis för våra medlemmar, eftersom vi vill att alla ska kunna vara med.

Malin Uvén, ordförande:

– Vi kommer kunna renovera huset och köpa in material. Det känns helt underbart.

Rullklubben Myggan fick nu stipendiet för andra gången. Nu tilldelades det föreningen för verksamheten man driver i Rullhuset, som gör det möjligt för Kirunas skejtare och för föreningens goda ledarskap.

Jonas Henriksson, ordförande:

– Det här betyder att vi vet att vi kan leva ett år till.

Pengarna kommer att gå till hyra och att bygga om delar av skatehallen.

– Vi vill byta ut slitna skivor. Det här är verkligen en lättnad - det är helt perfekt att vi får det nu, säger Fredrik Eriksson.

Mary Franz-stipendiet gick i år till Kiruna Bokfestival, för den ungdomssatsning man hade på 2015 års festival. Stipendiet kommer gå till en ännu större satsning nästa år, då alla bibliotek i Norrbotten har ungdomsår.

– Vi är chockade och rörda, det betyder oerhört mycket. Det är roligt att vi fick det för 2015 - vi hade sammanlagt 3500 besökare, varav 2500 var barn och ungdomar. Det här blir ett bra avstamp för ungdomsåret 2016, säger Carina Salomonsson, bibliotekschef.

Tora Lindberg, Kiruna Bokhandel:

– Vi måste visa barn och unga att det är något häftigt med litteratur, så att de vill komma på Bokfestivalen i framtiden.

Vem som fick stipendiet för Årets eldsjäl avslöjades inte, då personen inte kunde närvara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om