Här är senaste rapporten från fjällen

Snötäcket i fjällen och på Norrbottens vandringsleder har börjat smälta undan. Men fortfarande varnar fjällstationerna för mycket snö och stora vattenflöden.

RAPADALEN. Fotografen Elin Strannegård står på Skierfe och fotar vy över Rapadalen.

RAPADALEN. Fotografen Elin Strannegård står på Skierfe och fotar vy över Rapadalen.

Foto: Elin Strannegård

Kiruna2015-07-16 09:00

Årets säsong har varit extra snörik och snön har legat kvar långt in på sommaren, men den senaste veckans varma väder har bidragit till att snösmältningen nu tagit fart. Det betyder dock inte att fjällvandringen är riskfri för den oerfarne.

– Det har smält undan mycket i fjällen nu, men det ligger fortfarande kvar på några ställen. En del vad är svårare än normalt, och det är svårt att ta sig över större jokkar, säger Julia Palo, Saltoluokta fjällstation.

För den oerfarne som ska vandra i fjällen rekommenderas att hålla sig borta från Sarek, Nordkalotten och Nasafjäll, där framkomligheten är tveksam. I Sarek och Nasafjäll finns det mycket snö och jokkarna är stora, i Nordkalotten har erfarna vandrare fått vända om på grund av höga vattenflöden. Generellt gäller att det är svårt för den som vill ta sig upp på leder över 900 m.ö.h., då snön fortfarande ligger kvar på högfjället och smältvattnet har skapat stora och svårbemästrade jokkar. Besökare rekommenderas istället att hålla sig på lågfjället och kring kända vandringsleder. Det ska inte vara några problem att ta sig fram på Kungsleden mellan Kebnekaise och Kivijokk liksom Padjelantaleden mellan Kvikkjokk och Ritsem. Över Ritsem mot Sitasjaure samt ut från Arjeplog, Silvervägen, Guijaure, Pieskehaure och upp till Laisstugan ska lederna vara fullt vandringsbara.

– Ska man ge sig ut på en högfjällsled tycker jag att man ska kolla med ortsbefolkningen, men går man lite lägre ner i dalarna är det inga bekymmer, säger Björn Helamb, Vuoggatjålme fjällstation.

Det har varit extremt mycket snö i fjällen i år och på ställen där de annars kan vara barmark ligger snön fortfarande kvar, jokkarna är stora och vattnet är kallt. Björn Helamb menar ändå att det går att ta sig fram på många ställen och att rapporteringen har varit överdriven.

– Man hör ju förskräckande rapportering från massmedia, som vi inte riktigt känner igen från besökarna här ute. Men att det är ovanligt mycket snö för årstiden är ju fullt klart, säger han.

Julia Palo tycker att man ska genomföra sin tur men planera färdvägen efter snöläget och vattenmängden. På många ställen finns leder där snön är upptrampad och underlaget är hårt.

– Vi rekommenderade snöskor till en början, de kanske behövs om man går utanför lederna, men på lederna är snön såpass upptrampad nu att det räcker med damasker, säger hon.

Senaste snöläget från Svenska turistföreningen hittar du här.

Det är fortsatt mycket snö i fjällen och stora vattenflöden. Oerfarna fjällvandrare varnas för svår framkomlighet i Sarek, Nordkalotten och Nasafjäll, där stora jokkar och mycket snö är ett hinder. Generellt rekommenderas lågfjället där Kungsleden, Padjelantaleden, Kvikkjokk, Ritsem och lederna kring Arjeplog överlag ska vara vandringsbara. Bron över Gearbiljohka har rasat ner i jokken och kommer att ersättas under nästa vecka, även bron över jokken till Laisstugan planeras vara på plats inom kort. Stugvärdarna är på plats på många av lederna och man kan kontakta fjällstationerna för mer information kring specifika vandringsleder.

Padjelantaleden och Sarek

Mer snö än vanligt i Sarek, vaden är svårare än normalt. Padjelantaleden är farbar men räkna med snö bitvis, och mer på högre höjder. Vaden är svårare än normalt.

Sitasjaure – Hukejaure

Sträckan mellan Sitas och Huke är ansträngande med mycket snö. Leden syns ej.

Vaden är okej i dagsläget.

Kvikkjokk – Njunjes

Leden går bra att vandra

Njunjes – Tarrekaise

Leden går bra att vandra

Tarrekaise - Såmmarlappa

Leden är framkomlig

Tarrekaise – Vaimok

Det är mycket snö på denna sträcka och det kan vara svårt att orientera sig.

Pieskehaure

Stugvärden är på plats.

Bron över Gearbiljohka

har rasat ner i jokken. Länsstyrelsen är ute och lagar bron och till nästa vecka är den fixad.

Sälka - Hukejaure – Sitasjaure

En hel del snö kvar, för tillfället går det bra att gå på snöfälten, dock med visst genomslag när man går på och av dem.

Källa: Svenska turistföreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!