"Har aldrig varit i en så farlig situation"

När Ulrik Falck började tjänstgöra i Syrien förra sommaren trodde han inte att han skulle hamna mitt i inbördeskriget. Som sista svensk lämnade han sitt FN-uppdrag i Damaskus i januari. – Jag har nog aldrig varit i en så farlig eller besvärlig situation i hela mitt liv, säger han.

Ulrik Falcks egna bilder från Syrien. Här i en förhandling.

Ulrik Falcks egna bilder från Syrien. Här i en förhandling.

Foto:

Kiruna2013-07-04 21:21

I januari kom Ulrik Falck hem till Kiruna efter ett och ett halvt år i mellanöstern. Han ingick i FN-insatsen Untso (se fakta) och började sin tjänstgöring i Israel. I maj 2012 förflyttades han till Syriens huvudstad Damaskus för att bevaka Golanhöjderna.

Inblandade i konflikten

Golanhöjderna i Syrien ockuperades av Israel under sexdagarskriget. I området finns en demilitariserad zon som observeras av FN:s militära styrka UNDOF.

Ulrik Falck tillhörde en annan av FN:s insatser i området, observatörsstyrkan, som till skillnad från UNDOF rör sig runt hela Golanområdet. Han var chef för ett mobilt team, vars jobb var att se till att det eldupphör-avtal, som upprättades mellan Syrien och Israel 1974, följdes. Det var en lugn mission förklarar han, fram till hösten 2012 då inbördeskriget i Syrien kom allt närmare.

– Vi blev inblandade i konflikten, eller den påverkade oss. Vårt jobb förändrades väldigt mycket från våren 2012 till hösten 2012, säger han.

"Hot spots"

Från lägenheten i Damaskus var det ungefär fem mil ut till området. På vägen passerades byar och städer. Om Ulrik Falck och hans mannar tidigare kunnat åka in i byarna och talat med befolkningen blev det nu betydligt svårare.

– Det blev otillgängliga zoner överallt, ”hot spots”. När vi körde på patrull hade vi förut åkt in i byar och städer och pratat med personer men de stängdes nu in av regeringstrupperna. De släppte inte in oss, säger han.

Blev beskjuten

Deras mandat kom nu också att förändras.

– Vi åkte till ”hot spots” även om det inte var en del i vårt mandat. FN har alltid en humanitär roll och vi gjorde många sådana uppdrag där vi gick in och konstaterade att folk låg skadade och döda. Det är en olustig situation och man blir väldigt skärpt, säger han.

Ulrik Falck berättar om en gång då de själva blev beskjutna. De hade åkt in i en stad för att medla mellan regeringstrupperna och rebellerna när kulorna plötsligt började smattra mot fönstret.

– Just då är man helt fokuserad på att lämna dödszonen. Du agerar på instinkt så vi körde ut i full fart medan det smattrade kulor. Det är först när man kom ut som chocken kom och man blev tagen, säger han.

När var du som räddast?

– Frågan är kanske felformulerad. Det handlar snarare om hur man hanterar sin rädsla, säger han.

Lugnt i Damaskus

Samtidigt i centrala Damaskus, där han bodde tillsammans med de andra, var det relativt lugnt. När de var lediga gick de runt på stan, fikade och pratade med människor.

– Det var en bisarr känsla, när du sitter där och dricker kaffe på ett fullsatt café och så hör man hela tiden skott och ambulansljud från förorterna. Men samtidigt kände man hur kriget hela tiden kom närmare centrala Damaskus, säger han.

Åter i Kiruna

I december beslutade Försvarsmakten att alla svenskar i insatsen skulle lämna Syrien. Säkerhetsläget var för farligt. Ulrik Falck blev den sista att lämna.

Han berättar att det tog ett tag att landa när han väl kommit hem. Han sov mycket, åkte skidor och försökte återhämta sig.

– Trots allt så var det samtidigt en fin upplevelse. Fram till att det blev så allvarligt. Men jag har sökt för att åka dit, jag är tränad och mentalt inställd på jobbet. Man gör sitt jobb, men det är sen när allt är klart som man andas ut, säger han.

Fakta

Insatsen, Untso - United Nations Truce Supervision Organization, etablerades 1948 och har en geografisk omfattning som sträcker sig över Israel, Libanon, Syrien, Jordanien och Egypten. Untso är FN:s äldsta insats. Untsos uppgift idag är att övervaka vapenstillestånden mellan Israel, Libanon och Syrien samt fredsavtalen mellan Israel, Egypten och Jordanien.

Källa: Försvarsmakten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!