Vildmarkshörnan brukar ha med kunder under april när många ska ut och pimpla. Men i år det färre än vanligt.
– Det är en minskning, men mindre än jag trodde, säger Keijo Lahdenpreä, butiksägare.
– Den stora skillnaden kommer att bli i juli månad, då kommer det att bli en katastrof tror jag. Men förhoppningsvis räddas det upp av att svenskarna börjar handla.
Hans butik har tappat ungefär 10-15 procent per månad.
– Det är acceptabelt, det har jag kalkylerat med. Men blir det större siffror så börjar det bli fara och färde
Keijo Lahdenperä har varslat sig själv men ingen ur personalen.
– Vi har säsongsbyte nu så vi har mycket att göra i butiken fast försäljningen är dålig. Sedan har vi inventering också så jobb har vi att göra.
Delikatess och souvenirbutiken Hedla märker av att turisterna försvunnit.
– Men Kirunaborna är väldigt lokalpatriotiska i det här läget. Givetvis hade vi önskat mer handel såklart, det är dött, men många Kirunabor väljer att handla lokalt, säger Elisabeth Hedberg, butiksägare.
Är det räddningen?
– Nej, räddningen är att jag har ett annat jobb vid sidan om samtidigt som jag driver butiken, annars hade det inte gått. Men det har jag haft från första början när jag startade.
Kunderna är till 50 procent turister och 50 procent Kirunabor.
– Vi hoppas att LKAB:s generösa presentkortsutgivning kan ge oss lite extra handel. Hoppas att alla nyttjar presentkorten så att de inte blir liggande i byrålådan.
För Kiruna bokhandel går det än så länge ganska bra.
– Det går sakta lite neråt. Men vi har otroliga kunder som stöttar oss och förstår att handla av oss istället för att köpa på nätet. Vi erbjuder hemleverans till riskgrupper och har i snitt en eller två kunder per dag som vi levererar hem till, säger Tora Lindberg, butiksansvarig.
Att hyran är halverad bidrar också.
– Än så länge så känner vi att det går hyfsat, men man är hela tiden beredd på att det kanske backar ännu mer. Vi är förberedda, men i dagsläget har vi inte permitterat personal.
Ataljenord drivs av sex hantverkare.
– Det är färre kunder helt klart. Det är mycket turister vi brukar ha som besökare, säger Gunnel Tjäder, konsthantverkare.
– Fördelen för oss är att vi tillverkar allt som finns i våran butik själva, vi har inte några lager som vi köper in av någon annan. Vi jobbar också med vårt hantverk på annat sätt än via butik, det är en liten trygghet.
Handlarna: "Många väljer att handla lokalt"
Betydligt färre rör sig på stan i coronatider. Men många Kirunabor handlar lokalt vilket butikerna märker av.
Det är ingen trängsel på gatorna i Kiruna centrum direkt. Handlarna kämpar i motvind i coronakrisen, men glädjs åt att många Kirunabor stödjer den lokla handeln.
Foto: Maria Unga
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!