Handlare ställer om i coronakrisen

Ica Nära hittar nya vägar att hjälpa kunderna att handla under coronakrisen.

Bröderna Johan Spett och Fredrik Spett driver familjeföretaget Ica Östlunds.

Bröderna Johan Spett och Fredrik Spett driver familjeföretaget Ica Östlunds.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna2020-04-08 13:00

Ingen av matbutikerna i centrala Kiruna har tjänsten att kunderna själva kan beställa matvaror på nätet, betala och få maten levererad hem. Nu har de två Ica Nära-butikerna ställt om verksamheten till viss del under coronakrisen.

Fredrik Spett, handlare på familjeföretaget Ica Östlunds, säger att det inte ligger någon lönsamhet eller affärsidé bakom tjänsten att leverera hem mat och plocka ihop matkassar som hämtas.

– Vi vill bara hjälpa till och kör efter jobbet. Trycket blir större och större, men det går inte att säga nej när en 90-årig kund ringer och vill ha hjälp, säger Fredrik Spett. 

Tjänsten blir alltmer efterfrågad men att utveckla verksamheten är tyvärr inte möjligt enligt Spett. 

– Vi är en liten butik och vi lägger ner extremt mycket tid och vi försöker hjälpa så många vi kan utifrån de resurser vi har, men det blir väldigt pressat. För att vi ska kunna hantera det här har vi riktat in oss mot äldre och riskgrupper, säger Spett.

Kunderna får ringa in och beställa vad de vill ha, och butikspersonalen plockar ihop varorna. Antingen att kassarna hämtas i butiken eller körs hem i vissa fall. 

Hur utvecklingen kommer att se ut är omöjligt att veta enligt Spett, som säger att efterfrågan på tjänsten har exploderat.

– Telefonerna ringer konstant och väller in mejl. Vi försöker att köra ut varje dag i den mån vi har tid och möjlighet varje eftermiddag, men måste hinna med den vardagliga verksamheten men gör verkligen vårt yttersta, säger Spett.

Även på Ica Lombolo har ställt om en del av jobbet till att plocka ihop matkassar till kunder, dock inte med hemkörning, säger handlaren Fredrik Sjöblom. 

– Vi har ett antal kunder som har behov i samband med coronaviruset, framförallt äldre och sjuka som behöver extra hjälp. De har fått ringa eller mejla in, så har vi plockat ihop och så kan de hämta från lastkajen. 

– Det är mycket extrajobb, men jag som är frisk jobbar gärna extra för att kunna hjälpa de som behöver och att det är klokt av dem att utnyttja den här möjligheten, säger Sjöblom.

I dagsläget finns inte möjligheten att handla på nätet, vilket de nu ser över som en tjänst till alla kunder och som finns på flera andra orter. 

– Jag siktar på att vi innan sommaren ska kunna ha någon slags smidigare lösning än idag för att underlätta ytterligare för alla, säger Sjöblom. 

Nyligen meddelade kommunen att det kommer att ske ett samarbete med svenska kyrkan om pensionärsservice där äldre ska få hjälp med handling under coronakrisen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!