Handläggare: "Vi slutade inte för att bli konsulter"

Miljö- och byggchefen Antero Ijäs menade att de handläggare som sagt upp sig från bygglovsavdelningen i Kiruna gått till ett konsultbolag som sedan jobbat för kommunen. Men det är inte sant, säger en tidigare handläggare.

En tidigare handläggare på Kiruna kommun tillbakavisar påståendet av miljö- och byggchefen Antero Ijäs att de skulle sagt upp sig för att jobba som konsulter åt kommunen.

En tidigare handläggare på Kiruna kommun tillbakavisar påståendet av miljö- och byggchefen Antero Ijäs att de skulle sagt upp sig för att jobba som konsulter åt kommunen.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna2022-03-11 19:00

Handläggaren reagerade på uttalandet från miljö- och byggchefen om att fyra handläggare gått till konsultbolag för att jobba åt kommunen.

– Man kunde få intrycket av att vi alla stack för att jobba åt en konsultfirma, men så var det inte utan det var en person som gick till ett bolag som hade uppdrag åt kommunen. Övriga gick till andra anställningar, säger handläggaren.

Hen beskriver också en tid av arbetsmiljöproblem som påverkat beslutet att säga upp sig. Sedan det politiska skiftet i valet 2018 där C, M, SJVP och KD bildade ny kommunledning har det över tid blivit en annan stämning, vittnar den tidigare handläggaren om.

– Det förändrades väl inte över en natt, och även den tidigare kommunledningen hade sin politiska inriktning. Men med tiden blev det en detaljstyrning i ärendena som inte fanns alls tidigare, säger hen.

Arbetssituationen påverkades också av att delegationsrätten att lämna yttranden för andra funktioner inom kommen togs bort.

Även den förra kommunledningen, med S, M och V samt Samelistan och FI, hade en önskan om att handläggningen skulle gå fort.

– Men det handlade mer om hur man kommunicerade saker och valde mer sparsamt vilka frågor man valde att dra i.

Enligt handläggaren handlade det om en generell detaljstyrning från den nya kommunledningen.

– Jag tyckte det blev svårt att göra mitt jobb. Det var inte så att vi inte fick göra vårt jobb, men många aspekter spelade in som gjorde det svårt att utföra arbetsuppgifterna. Det fanns också en känsla att av att allt skulle gå snabbt och enkelt och att det inte fanns ett förtroende för vår kompetens.

Kommunalrådet Gunnar Selberg medger att han detaljstyr och att han gör det avsiktligen.

– Absolut detaljstyr jag, och jag kommer att fortsätta göra det tills jag får en organisation som går i den politiska riktningen. Jag tycker inte om att jobba som jag gör, men jag gör det för att jag vill ha förändring, säger Selberg.

Flera handläggare har sagt upp sig, bland annat har det framkommit på grund av detaljstyrningen, är det inte synd att förlora den kompetensen?

– Nej, det är inte alls synd. De som inte vill jobba i den politiska riktningen, att vara generösa och låta kirunaborna bygga så mycket de bara kan, vill man inte det då ska man byta jobb och det har de gjort, säger Selberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!