Åt ena hållet är utsikten vidsträckt över fjäll och myrmarker. På andra sidan ligger E10 och tullstationen vid den svensk-norska gränsen. Hit planeras livsmedelsbutik och lägenheter. Man räknar på minst 125-185 bilplatser. Kiruna kommun vill möjliggöra för utveckling av besöksnäring och handel, med hänsyn till landskapsbilden.
– Det här är en möjlighet att se till att vi får en utökad besöksnäring och fortsatt tillväxt i den branschen. Dessutom får vi också, som vi hoppas, en ökad gränshandel, berättar kommunalrådet Mats Taaveniku (S).
Kommunen har beslutat att företaget som äger marken får bygga på 2 hektar. Det är ett område som är ungefär lika stort som fyra fotbollsplaner.
Bakom företaget som äger marken står bolaget Företagsparken, som i sin tur är ett dotterbolag till fastighetsbolaget Fastator. Företagsparkens VD säger att de väntar in processen med överklagandet men är redo att fortsätta med planerna om de får ett slutgiltigt ja.
– Vi är fastighetsägare och utvecklare och vi för dialog med några dagligvaruaktörer som vi ser framför oss att ha som hyresgäst. Där finns ett intresse, säger Erik Hamrin, vice vd och operativ chef vid Företagsparken.
Vad är visionen?
– Jag tycker vi har försökt ta hänsyn till de förutsättningar som finns på platsen. Det är en dagligvarubutik med ca 10 lägenheter integrerade. Vi utvecklar fastigheten och en byggnad, och sedan får en dagligvaruaktör driva det här och utforma som de vill, säger Erik Hamrin.
I Riksgränsen möter vi det gifta paret Lerum. De har en stuga på norska sidan gränslinjen och har cyklat in för att handla mat.
– Jag tycker det är tillräckligt här i fjällen. Vi har en stuga utan ström och utan vatten. Det är stuglivet i fjällen som vi vill ha det. Det finns en butik här i Riksgränsen och det är bra, säger Svein Lerum.
Kan ni förstå kommunpolitikerna som ser fördelar med fler människor som kommer hit?
– Ja det är klart att de vill dra fler folk, men jag tycker det är tillräcklig trafik här som det är. Vi behöver inte fler butiker. Det enda positiva vore att det blir lite pris-konkurrens, säger Turild Lerum, innan de cyklar hemåt.
Naturskyddsföreningen i Kiruna är oroliga för hur en utbyggnad och ökad trafik skulle påverka området.
– Vår största undran är varför det ska byggas ett köpcenter på gränsen till Norge när man sagt att man ska främja centralorten som är Abisko. Nu ska man istället främja den här bilrelaterade shoppingen. Även om det är en tullstation nära är det ändå uppe på fjället, säger Hans Nilsson, ordförande för Naturskyddsföreningen i Kiruna.
I kommunens översiktsplan från 2018 står att handel i Torneträskbygden i första hand ska placeras i Abisko. Det finns dock möjlighet att pröva etableringar på andra platser än vad som anges i översiktsplanen i detaljplaner.
Kommunalrådet Mats Taaveniku är inte orolig för ökad biltrafik.
– Vi ser inte alls den faran. Det vi däremot diskuterar med besöksnäringen och övriga näringar som är beroende av naturen för dess inkomst, är att titta på hur vi reglerar expansionen i området. Den kan inte ske ohämmat. Vi är inne i ett skede där vi tittar på hur man kan reglera det här området, säger han, och nämner heliskiing och så kallad hill climbing med skoter som något de lyfter och tittar på.
Kommunfullmäktige tog beslut om detaljplanen i juni. Trafikverket har överklagat, och de har begärt anstånd till september med att utveckla skälen till varför de överklagar.
– Det är inte något stort handelscentrum som ska byggas, utan en livsmedelsbutik i rimlig storlek. Jag tror inte det blir så stor förändring, säger Erik Hamrin, vice vd för Företagsparken.
Det är mark- och miljödomstolen som ska besluta i ärendet, och enligt kommunens planavdelning kan processen ta ett år.
– Vad har kommunen egentligen för långsiktiga planer för det här området? Vi tycker att man borde satsa på mindre beroende av biltrafik och inte på att norrmännen ska komma och handla, säger Hans Nilsson, Naturskyddsföreningen i Kiruna.
Är det inte bra att det byggs där det redan är exploaterat?
– Det är klart att det är bättre att man bygger på en sådan plats, men det finns en oro kring att det uppmuntras till ännu mer trafik. Vi har ju redan sett hur affären i Abisko fått lägga ner, för att alla ska handla på gränsen till Norge istället.