Handeln hotas i Kiruna: "Det är kämpigt"

På kort tid försvinner tre butiker från gallerian City-Galaxen.
Nu hotas centrumhandeln i Kiruna på minst tre fronter samtidigt - näthandeln, stormarknadsområdet samt deformationerna från gruvan.
- Många har det kämpigt just nu, säger Jan Lindgren i Citysamverkan.

Här är porten redan neddragen. Hemtex i Kiruna har begärts i konkurs.

Här är porten redan neddragen. Hemtex i Kiruna har begärts i konkurs.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2012-09-14 09:05

Sportiaden stänger i december och har börjat rea ut sitt sortiment. Joel Forss är en av delägarna som får söka en annan utkomst efter nyår.

Han säger att konkurrensen har blivit tuffare, inte bara från andra sportbutiker, utan även från Coop forum, bensinstationer och nätet.

- Alla är egentligen våra konkurrenter, säger han.

Har du märkt någon skillnad i kundströmmarna? Rör det sig mindre folk på stan och mer folk på stormarknadsområdet?
- Jag vet inte var de rör sig. Här har de i alla fall inte varit.

Stora hål i centrum
Hemtex och klädbutiken Maya har försatts i konkurs. Den förstnämnda har redan stängt medan utförsäljningen på Maya avlutas i dag.

- Det är tråkigt när det blir sådana hål i centrum och trist för dem som ska fortsätta driva sina butiker, säger Marita Carlsson som jobbar tillsammans med ägaren Camilla Taavola i butiken.

Magnus Bäcktorp vid Telerit äger Galaxen-fastigheten tror att han kommer att kunna fylla de butiker som töms nu, men när det gäller lokaler med sämre lägen kan det bli svårare.

Krigar med kommunen
Han pekar på en sak som behöver åtgärdas.

- Jag har krigat länge med kommunen om bristen på parkeringsplatser. Många tycker att jag överdriver, men det är ett verkligt problem som drabbar handeln i centrum.

Magnus Bäcktorp äger också fastigheter vid stormarknadsområdet, men anser att de två handelsområdena i dag inte konkurrerar om etableringarna.

- Men om det blir ytterligare försämringar i centrum finns det risk för att butiker söker sig mot stormarknadsområdet i stället.

Butiksägaren Jan Lindgren, som är engagerad i Citysamverkansgruppen, är oroad över utvecklingen. För varje butik som försvinner blir det en anledning färre att åka in till stan.

Han ser att många butiker redan i dag har det kämpigt och befarar att problemen kan bli ännu större i ett nytt centrum där hyresnivåerna troligen blir högre.

Går i samlad tropp
Han tror inte att det precis blir lättare att få nya butiker att etablera sig efter de nya uppgifterna om att LKAB behöver lösa in delar av centrum ganska snart.

- Därför är det viktigt att vi etablerar oss i ett nytt centrum i samlad tropp och inte splittrar handeln. Vi behöver också ha snabba förbindelser med stormarknaden, gärna via något spektakulärt som en linbana, säger han.

Just nu pågår markförberedelser för nya butiksbyggen på stormarknadsområdet. Vilka som ska etablera sig är inte klart ännu.

Lågprisvaruhuset Rusta tar in offertförfrågningar för en butik på 2 100 kvadratmeter, men har enligt företagets pressavdelning inte skrivit på något kontrakt ännu och därmed inte lagt in Kiruna i sin etableringsplan för 2013.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om