Han utmanar Gruvtolvans styrelse - utpekas som kuppmakare

Underjordsarbetaren Magnus Stålnacke anser att många i Gruvtolvans styrelse har suttit för länge.Förra veckan nominerade han sex nya namn inför årsmötet.Sedan dess har han känt sig förföljd.- Det är trist när man blir smutskastad och kallad för kuppmakare, säger han.

Magnus Stålnacke utpekades som kuppmakare när han nominerade sex nya kandidater till Gruvtolvans styrelse. FOTO: HANS STERNLUND FOTO: Hans Sternlund

Magnus Stålnacke utpekades som kuppmakare när han nominerade sex nya kandidater till Gruvtolvans styrelse. FOTO: HANS STERNLUND FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-02-11 06:00
Nomineringsmötet hölls förra veckan och blev en stormig tillställning när de nya nomineringarna lades fram. Magnus Stålnacke fick försvara sitt agerande.
- Jag tycker att det ska finnas ett stort urval och letade fram sex personer som tyckte att de hade något att tillföra i styrelsen, säger han.
Aktiv kirunapartist
Nu anser Magnus Stålnacke att både han och de personer som han nominerade har blivit smutskastade efter mötet. De anklagas för att försöka genomföra en kupp.
- Jag förstår inte det snacket. Vi har ingen valberedning i Gruvtolvan och nomineringsmötet är det enda tillfället att lägga fram förslag på nya kandidater. Sedan har alla möjlighet att påverka utgången i poströstningen. Det är så demokratiskt som det kan bli.
Magnus Stålnacke är aktiv kirunapartist med många uppdrag
i kommunen, men agerade som vanlig medlem i Gruvtolvan. Han har själv inte några ambitioner att göra karriär i facket.
- Inte så länge jag jobbar politiskt. I facket måste man kunna representera alla medlemmar oavsett partitillhörighet, säger han.
Ska vara påtryckare
Det var också något som diskuterades på mötet. Detta med anledning av att styrelsen gick med i socialdemokraterna för ett år sedan. Ordförande Harry Rantakyrö anser fortfarande att man handlade rätt.
- Det står till och med i stadgarna att vi ska delta i den politiska diskussionen. Vi ska vara påtryckare, däremot ska vi inte ta på oss politiska uppdrag, säger han.
Harry Rantakyrö har inga synpunkter på de nya nomineringarna och har för egen del aldrig pratat om något kuppförsök.
- Det är inte första gången som vi har övernomineringar och det är bara bra att det finns folk som vill jobba fackligt, säger han.
Intensivutbildning
Han anser dock att den gängse vägen att komma med i styrelsen är att gå via de olika grupperna där man får facklig erfarenhet.
- Men om vi skulle få in sex helt nya ledamöter i styrelsen får vi lösa det också. Vi får intensivutbilda dem i arbetsrätt och försäkringsfrågor som vi arbetar med nästan varje dag, säger Harry Rantakyrö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om