Han tackade nej till 2,5 miljoner kronor

I tv-programmet Draknästet såg det ut som om dealen var klar.Men Kirunaföretagaren Jan-Erik Rova tackade senare nej till budet på 2,5 miljoner kronor mot 40 procent i företaget.- De kunde inte leva upp till villkoren, säger han.

Kirunaföretagaren Jan-Erik Rova lyckades övertyga investerarna i SVT:s program Draknästet att satsa 2,5 miljoner på hans stötdämpare. Han drog sig senare ur samarbetet men har fått kontakt med andra tänkbara finansiärer.FOTO: HANS STERNLUND

Kirunaföretagaren Jan-Erik Rova lyckades övertyga investerarna i SVT:s program Draknästet att satsa 2,5 miljoner på hans stötdämpare. Han drog sig senare ur samarbetet men har fått kontakt med andra tänkbara finansiärer.FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-05-26 19:27
SVT:s Draknästet leds av programledaren Ebba Blitz och går ut på att innovatörer och entreprenörer visa upp sina idéer för en panel bestående av fem investerare. Dessa ska bestämma sig för i fall de vill satsa av sina egna pengar i företagsidén eller inte.
Jan-Erik Rova var förra veckans huvudnummer och ansökte om maxbeloppet på 2,5 miljoner kronor för att kunna marknadsföra den stötdämpare som han har utvecklat under sju års tid.
Testats i gruvkrossar
Stötdämparen består av bara två komponenter och har egenskapen att den känner av motståndet och bestämmer hur hårt den ska dämpa.
Hittills har den provats i så skilda sammanhang som skotercross och gruvkrossar. Den senaste tillämpningen är en flytande förarplats som Banverket har beställt till ett ordervärde för över miljonen.
Jan-Erik Rova har dock ännu större planer för sin stötdämpare.
- Det stora problemet är att funktionen är så enkel att folk har svårt att tro att den fungerar, säger Jan-Erik Rova.
Två av investerarna i Draknästet, Mats Gabrielsson och Sven Hagströmer, trodde i alla fall på företagsidén.
De var tillsammans beredda att släppa till de 2,5 miljoner kronorna mot en andel på 20 procent vardera i företaget. De lovade också att använda sina kontakter inom fordonsindustrin för att lansera produkten.
För en tid sedan var de i Kiruna för att diskutera villkoren med Jan-Erik Rova och de andra ägarna av Asa suspension.
Det ledde dock fram till att samarbetet avslutades innan det hade börjat. Ingen deal, alltså.
Litar på varandra
- Vi tyckte inte att de kunde leva upp till villkoret att kunna förmedla kontakter. Det var i alla fall inget som passade oss, säger Jan-Erik Rova.
Men tv-framträdandet inför 800 000 tittare var inte alls bortkastat. Efter programmet har Jan-Erik Rova kontaktats av andra investerare.
Nu räknar tre olika företagskonstellationer, varav en lokal sådan, på ett möjligt samarbete. Jan-Erik Rova tror på en masstillverkning inom en snar framtid.
- Önskescenariot är att det ska ske i Kiruna och jag vet att vi kan göra det lika bra här som någon annanstans. Fördelen är att vi har nära kontakter och att vi kan lita på varandra, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om