Han strävar efter makten

Han vill putta bort Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson från tronen.
Centerpartiets Gunnar Selberg satsar på att få makten med köpt SIFO - undersökning och youtubefilmer.

LJUSET. Gunnar Selberg vill in i strålkastarljuset och siktar på att bli Kirunas nästa kommunalråd.

LJUSET. Gunnar Selberg vill in i strålkastarljuset och siktar på att bli Kirunas nästa kommunalråd.

Foto: Lina Norberg Juuso

KIRUNA2014-06-04 08:03

Förra valet skrällde Centerpartiet i Kiruna rejält med dess lokala ordförande, turistföretagaren Gunnar Selberg i spetsen.

I staden som av tradition är en röd kommun fick Centern åtta mandat i kommunfullmäktige från tidigare två och blev därmed det näst största partiet. Det politiska snacket på stan idag är huruvida Selberg kommer lyckas med sitt mål - att bli nästa kommunalråd.

Humoristiska youtubefilmer

I det lokala annonsbladet har Centerpartiet återkommande köpt rejält med plats där Gunnar Selberg själv ställer frågor och ger svaren på aktuella ämnen. Han har även gjort youtubefilmer med humoristisk ton där landstingets politik mot Kiruna sjukhus är i skottgluggen. Centerpartiet i Kiruna har även beställt en SIFO-undersökning för 70 000 kronor där en av frågorna var om Kiruna kommun ställer tillräckligt hårda krav mot LKAB i och med stadsflytten och en annan frågeställning var om det är rimligt att skattebetalarna står för 30 miljoner kronor till det nya stadshuset. 700 personer blev uppringda. Kiruna Tidningens chefredaktör Kjell Törmä är en som har reagerat på SIFO-undersökningen. Han anser att det är ohederligt tillvägagångsätt eftersom frågorna var ledande.

– Det är som att fråga om man vill ha högre lön, det är klart att alla vill ha det. Det är först när det är öppna frågor med realistiska val som det blir intressant. Jag tror det är viktigt att folk också vet att SIFO- undersökningar kan beställas så man kan förhålla sig kritiskt till det, säger han.

Undersökning vägleder partiet

Vi träffar Gunnar Selberg på Vänortsgatan i centrum. Där har han sitt kontor och en turistshop. Hunden Casper hälsar glatt.

Han bjuder på automatkaffe och berättar om sina visioner för Kiruna: halverad taxa för anslutningsavgifter för bostäder, generösare detaljplaner för byarna så att fler kan bygga, planer för entreprenörsbostäder.

SIFO-undersökningen säger han ska ge partiet en vägledning om vad Kirunaborna vill, och sedan ska han agera därefter ifall han får makten. Och nej, Gunnar Selberg tror inte att politiken då riskerar att följa "kappan efter vinden" logik. Han tar inte heller kritiken om ledande frågor vid undersökningen på större allvar, utan anser att undersökningen ger en bild av folks åsikter.

– Självklart kan undersökningar köpas, men svaren kan inte köpas. När vi redovisar svaren kommer vi givetvis att redovisa frågan också.

Lämnar in få motioner

Under den senaste mandatperioden har han bara lämnat in fyra motioner, bland annat om att Kiruna ska bilda sitt eget landsting och att LKAB ska flytta sitt kontor till Kiruna. Gunnar Selberg har börjat väcka frågor under sittande kommunstyrelsemöte istället för att skriva motioner eftersom det enligt honom blir en något snabbare hantering.

– Kristina (Zakrisson red anm.) tycker inte att jag kan göra så, men det är klart jag kan. Med hundra procent säkerhet jag väckt mest frågor i politiken.

Ingen lojalitet med partiet

Vi börjar pratar om området Rakkuri strax utanför Kiruna där en gruva planeras av ett utländskt bolag för sju års drift. Gunnar Selberg är kritisk till projektet.

Men centern har ju en gruvvänlig politik.

– Ahmen....centern (skratt) .... vad säger jag. I natt skickade jag ett skarpt mail till en sluten centergrupp. Nej, jag har ingen lojalitet med partiet på det viset. För mig handlar det om Kiruna, annat är ovidkommande. Jag struntar fullkomligt i vad Annie Lööf säger eller har sagt.

Har du kidnappat ett parti för att driva egen lokalpolitik?

– Nej, jag är bekväm med ideologin, folk ska få bestämma mer själva och hela landet ska leva, vi ska värna om miljön.

Vill effektivisera

Kommer han till makten vill han "göra stora effektiviseringar" inom kommunen.

Hur?

– Vet inte, det är svårt. Men man måste vända på kulturen i stadshuset, man får sin budget och det gäller att göra slut på den så man inte får mindre pengar nästa år, det måste ändras på.

Kanske, säger Selberg, kan de anställda få en pott om de lyckats spara pengar utan att tumma på kvalitén.

–  När vi lagt våra besparingsförslag tidigare fick vi alltid höra att det var orealistiskt, men sedan kommer ledningen med egna besparingar ett år senare som de tvingades till som var minst lika stora. Varje konsekvensanalys visade att det kraftiga besparingarna inte medförde några negativa konsekvenser, säger han.

Han säger att "miljarder" går ner till Luleå i form av bidrag till Filmpool Nord och Teknikens hus, det vill han strypa och omfördela till vård, skola och omsorg i Kiruna kommun.

Teknikens hus får ett driftstöd i år på 125 000 kronor i år och för Filmpool Nord är det budgeterat för ett ägartillskott på 390 000 kronor.

Fakta: Gunnar Selberg

Familj: Gift, tre barn, varav ett vuxet från ett tidigare förhållande.

Bor: Villa i Kiruna:

Utbildning: Adjunkt i samhällskunskap och psykolog tog examen 1987. "Jag har inte skickat in någon ansökan om lärarlegitimation och det ger mig lite ångesthärdar ibland".

Gör: Egen turistföretagare. Centerns starke man i Kiruna, sitter bland annat i kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige.

3 snabba frågor:

Vill ni riva upp stadsflyttsplanerna?

– Nej, min känsla är att Kirunaborna nu vill att det ska hända saker.

Ni vill bygga mer, ska samebyar och renskötare få mindre makt i frågan?

–  Jag vet inte om det betyder att renskötseln måste ge vika. Jag tror vi kan leva sida vid sida.

Du är före detta socialdemokrat, kan du tänka dig att rösta rött i riksdagsvalet.

– Jag är bekväm med centers ideologi, men tycker att sossarna har bättre skolpolitik än borgarnas pinsamma skolpolitik. Centern sviker Kiruna med avtalet om gruvstadspark två, folk kommer att få höjda hyror med flera tusen kronor och LKAB talar om hur fantastiskt det är varje vecka i sitt pravdablad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om