Han jobbar som meteorolog på F21 i Luleå men under helgen var han i Riksgränsen för att åka skidor och befann sig i närheten av området där lavinen utlöstes.
– Jag har åkt där förut. Jag gillar att åka offpist och det får gärna vara ganska brant. När jag såg lavinområdet blev jag alldeles överväldigad. Man undrade hur många ligger begravda här, säger Nicke Juuso.
Nicke är själv utbildad i lavinräddning men att göra det i verkligheten var en helt annan sak.
– Jag gick utbildning genom militären med nedgrävda dockor, men det här är någonting helt annat känslomässigt sett. Det är en overklighetskänsla och riktigt otäckt när man ser att hunden markerar någonting. Det är många tankar som snurrar i huvudet när man vet att det kan ligga någon, död eller levande, begravd under snön, säger Nicke Juuso.
"Jätteproffsigt jobbat"
Nicke deltog i söket ungefär sedan mannen grävts upp till klockan fem på eftermiddagen. Han säger att när söket började var läget väldigt osäkert men att det snabbt blev extremt strukturerat.
– Det var jätteproffsigt jobbat, det märktes att det var folk som var tränade för sånt här som ledde det. I början var det väldigt förvirrat men ganska snabbt var alla uppdelade i grävlag som systematiskt sökte av området. Man gick axel mot axel, satte ner lavinsonden vid höger fot, sen vänster fot, och sen avancerade man 30 centimeter. Man fick till och med checka in och checka ut från grävområdet för att de skulle ha koll på vilka som var där, säger Nicke Juuso.
Anledningen till att man ville ha stenkoll på vilka som var på området var bland annat den fortsatta lavinfaran under arbetet. Skulle det komma en till lavin ville man veta vilka ur sökgrupperna som fanns begravda.