Nu tar Fantomen plats i Kiruna stadshus. I en utställning får besökarna en bred bild av superhjälten från djungeln som ibland uppträder som en vanlig man på stadens gator.
Martin Goldbeck-Löwe kan betecknas Fantomen-kännare. Det är hans stora intresse för seriens tredje tecknare i ordningen, Wilson McCoy, som är bakgrunden till kunskapen och somm lett vidare till utställningen som visas på Kiruna stadshus en tid framöver.
– Lee Falk skapade myten om Fantomen och Ray Moore tecknade serien, men det var Wilson McCoy som byggde upp Fantomen och förkroppsligade honom, säger Goldbeck-Löwe.
1948 tog Wilson McCoy över huvudansvaret för tecknandet av serien. Under 19 år byggde han upp seriehjälten till en megasuccé.
– 1961, när McCoy dog, överarbetad, lämnade han efter sig världens största äventyrsserie. Han var en otrolig konstnär. Ett guldbarn verkligen, säger Goldbeck-Löwe.
Fantomen själv förkroppsligar det goda. När man studerar teckningarna kan man se tydliga paralleller till dåtidens samhälle, i USA där McCoy levde, men samtidigt också till den europeiska mörka samtiden, menar Goldbeck-Löwe.
– Fantomens dödskallering påminner starkt om nazistiska SS:s dödsring. Fantomens varg heter Devil, och Adolf betyder just varg.
Det finns också tydliga paralleller med tecknarens liv. De självbiografiska delarna är många.
– Till exempel så dog McCoys egen far när han var 11 år gammal. Fantomen är 11 år när han åker till staden och återvänder inte till djungeln på många år. Diana, som är Fantomens fru, är påfallande lik McCoys dotter. Anhöriga har berättat för mig att han använde dem för att teckna av rörelser som han ger Fantomen i serieform, säger Martin Goldbeck-Löwe.
Martin Goldbeck-Löwe är säker på sin sak. Wilson McCoy är den främste av alla Fantomen-tecknare genom tiderna och han var definitivt den mest inflytelserika. Utställningen i Kiruna är den tredje. Tidigare har Fantomen-utställningen visats i Borås och på Lasse Åbergs museum i Bålsta och har dragit stor publik.
Utställningen visas fram till mitten av november.