Han lägger korten på bordet om omdiskuterat bokslut

Lågkonjunkturen kostade Tekniska verken i Kiruna omkring 15 miljoner kronor under 2009.Nu lägger det kommunala bolagets verkställande direktör, Peter Niemi, korten på bordet om det omdiskuterade bokslutet.

Peter Niemi, verkställande direktör vid Tekniska verken i Kiruna. foto: hans sternlund FOTO: Hans Sternlund

Peter Niemi, verkställande direktör vid Tekniska verken i Kiruna. foto: hans sternlund FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-03-28 06:00
Bokslutet vållade viss politisk turbulens för ett par veckor sedan då kommunalrådet och Tekniska verkens nytillträdde ordförande, Lars Törnman (S), hävdade att underskottet på 18,5 miljoner kom som en total överraskning.
Peter Niemi konstaterar att man uppenbarligen inte nått fram med informationen och har funderat över hur man skulle ha kunnat vara tydligare.
Han anser dock att orsakerna till underskottet är lätt att härleda, men var omöjliga att förutse när man gick in i 2009.
- Vi har påverkats oerhört kraftigt av lågkonjunkturen. Så fort något händer i konjunkturen kan det avläsas i vår verksamhet, säger han.
Mindre hushållsavfall
Den minskade konsumtionen har lett till nästan 20 procent mindre hushållsavfall som används som bränsle i värmepannorna. När LKAB stannade hjulen under den första delen av året kunde de heller inte leverera spillvärme.
Med det bortfallet tvingades Tekniska verken ut på spotmarknaden för att köpa olja, el eller flis till höga priser. Man tvingades till och med köpa in 25-30 långtradarlass timmer för att hålla i gång pannorna.
Vill bidra med arbeten
Samtidigt var det tänkta etableringar som backade ur av försiktighetsskäl, vilket ledde till minskade energileveranser.
Sammantaget rök i grova slängar omkring 15 miljoner kronor som effekter av lågkonjunkturen.
Peter Niemi säger att bolaget har försökt motverka de negativa effekterna genom effektiviseringar.
Bilden av Tekniska verken är annars att organisationen bara sväller?
- Det är en felaktig bild. Vi har dragit in ett antal tjänster på administrationen. Men målbilden är att vi ska bli så lyckosamma att vi kan bidra med arbetstillfällen i Kiruna.
Vändningen i konjunkturen kan avläsas i ett antal miljoner plus för årets första månader.
Konkurrensutsatta
- Under tiden har vi också jobbat med framtidsfrågor. Vi har delat bolaget där vi samlar den taxe- och skattefinansierade verksamheten i en del och en konkurrensutsatt del för att kunna möjliggöra ett delägarskap, säger han.
Det är där en tilltänkt delägare kommer in med nytt kapital och möjligheter att bidra till både bolagets och Kirunas framtid.
- Tanken är att vi ska leverera energi till det nya Kiruna med en stark partner, säger Peter Niemi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!