Han kräver ett slut på damningen

Centerpartiets Svante Henelund vill få slut på damningen i Kiruna och kräver nu att miljökontoret ska anmäla länsstyrelsen till miljöåklagaren. - De sköter inte sitt jobb som tillsynsmyndighet, säger han.

Här kan det damma rejält när det blåser. Det är bland annat material till betong och tillsatsmedel till pellets som krossas vid KGS anläggningar på LKAB-området som benämns Unio. FOTO: Hans Sternlund

Här kan det damma rejält när det blåser. Det är bland annat material till betong och tillsatsmedel till pellets som krossas vid KGS anläggningar på LKAB-området som benämns Unio. FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2012-06-22 06:00

Kommunen har uppmärksammat damningen från LKAB redan för flera år sedan och vill få den att minska.

Dammet kommer främst från LKAB:s område som kallas för Unio. Där krossar dotterbolaget KGS material som används till betong och tillsatsmedel för pellets. Dessutom krossas defekt pellets. En blåsig dag dammar det rejält från upplaget.

LKAB har som mål att minska damningen och ser över möjligheten att flytta verksamheten längre bort från stan.

Oenighet om hälsorisker
LKAB menar att det inte finns något som pekar på hälsorisker på grund av damningen. Men kommunen håller inte med och har krävt att LKAB ska göra en ny tillståndsansökan för verksamheten.

- Det tillstånd som LKAB har är så gammalt, det är från 2000, och verksamheten har vuxit sedan dess, säger Margareta Bergman.

Men LKAB har överklagat kommunens begäran till länsstyrelsen i mars och menar att det inte är kommunen som är tillsynsmyndighet.

- Vi tycker att vi är tillsynsmyndighet, säger Margareta Bergman.

Nu har Svante Henelund (C) lyft frågan som ett extraärende på miljö- och byggnämndens sammanträde. Han tycker att länsstyrelsen tar för lång tid på sig med hanteringen av LKAB:s överklagan.

Väntar lite till
- Jag vill att miljökontoret ska göra en anmälan till miljöåklagaren. Länsstyrelsen sköter inte sitt jobb som tillsynsmyndighet. Vi kan inte fortsätta att utsätta folk för hälsorisker, säger han.

Margareta Bergman har förståelse för att ärendet kräver en del handläggningstid eftersom det är ett komplicerat ärende.

- Men nu kommer sommaren och om det blir torrt så dammar det än mer. Vi hade helst sett ett beslut från länsstyrelsen inom en eller två veckor, säger hon.

Annars överväger Margareta Bergman att göra en anmälan till miljöåklagaren.

- Det kan bli aktuellt framöver om det börjar dra ut på tiden, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om