Han har suttit längst av kommunalråden

Lars Törnman har suttit längst av ­Kirunas åtta kommunalråd i modern tid. Ska det bli en mandatperiod till? Från socialdemokraternas sida finns ännu ingen utpekad och given efterträdare till Kristina Zakrisson. Då kan Lars Törnman åter bli ett hett namn. ”Om partiet har förtroende för mig så är jag redo”, säger 66-åringen.

Erfaren. Lars Törnman har varit förste kommunalråd i åtta år och har dessutom samregerat med andra under flera år. Nu kan han tänka sig ytterligare en mandatperiod.

Erfaren. Lars Törnman har varit förste kommunalråd i åtta år och har dessutom samregerat med andra under flera år. Nu kan han tänka sig ytterligare en mandatperiod.

Foto: Foto: Maria Dahlgren

KIRUNA2017-12-21 05:00

I tisdags meddelade sittande kommunalråd Kristina Zakrisson att hon inte kandiderar till ytterligare en mandatperiod. Det innebär att Zakrisson suttit två mandatperioder, eller åtta år på kommunalrådsstolen.

Lars Törnman har liksom Zakrisson suttit som förste kommunalråd under åtta år men har också samregerat med socialdemokratiska kommunalråd under sin tid som ordförande för Kirunapartiet. Först med Harald Ericson och sedan med Kenneth Stålnacke. Efter fyra års frånvaro från den direkta kommunpolitiken vill han in i hetluften igen.

– Jag känner att jag vill vara med och påverka. Man känner så mycket för Kiruna och det vi står inför med stadsomvandling och förändringar.

Vilka specifika delar ser du som mest åtgärdsbara politiskt?

– Politik är ju ett lagarbete. Jag brinner väldigt mycket kring stadsomvandlingen. Försöka få den allmänna debatten att den inte blir så konfrontativ som den är idag. Det är så hela tiden så det känns som om man skulle vilja vara med och försöka skapa en mer gemensam bild om hur vi vill skapa Kiruna.

Vad är det du vill påverka där? Och hur?

– Jag vet ju från politiken att man målar ju gärna upp en bild med förhoppningen om att man ska få mera röster. I Kiruna känns det ibland som om det gått väldigt mycket till överdrift. Man måste sätta sig ner och hjälpas åt.

Hur tänker du dig att du ska återkomma? I vilken roll?

– Ja, det är det inte jag som bestämmer. Jag har sagt att jag är intresserad. Jag känner mig pigg, frisk och fräsch och jag har lika bra kondis som när jag var 30-40 år. Jag känner mig till och med bättre faktiskt. Så jag känner att jag har lite att ge innan man hamnar ”tre famnar under jord”. Så istället för att sitta och lura i Kurravaara så vill jag vara med och göra någonting.

Kommunalråd då?

– Så långt har jag ju inte tänkt. Man vet ju inte vad som händer i politiken. I första hand måste man ju få förtroendet från partiet.

Men om du skulle ha det. Skulle du kunna tänka dig att kandidera?

– Det finns ju många goda kandidater. Jag har ju suttit där nästan tolv år som kommunalråd. Och ensam väldigt länge, så jag vet vad det innebär.

Du säger att det är flera starka kandidater. Vilka är det du kan se framför dig som kommunalråd för S?

– Jag vet ju att partiet inte står och faller med en eller två personer. Förhoppningsvis har man en god, ideologisk grund att stå på. Jag har inga människor jag kan peka ut idag. Då gör jag orätt mot andra för att det kommer att utkristallisera sig i processen.

Kommunalråden i Kiruna

1971 ritades kommunerna i norra Sverige om och Kiruna slogs då ihop med Karesuando och blev en gemensam kommun.

Efter kommunreformen ändrades också den politiska organisationen och tidigare så kallade ordföranden för drätselkammaren kom istället att tituleras kommunstyrelsens ordförande eller i folkmun, kommunalråd.

Här är alla Kirunas tidigare kommunalråd sedan kommunreformen 1971:

Wigert Karlsson: 1971–1978 (tidigare ordförande drätselkammaren mellan 1964–1970)

Rolf Dahlström: 1978–1982

Gunnar Pettersson: 1982–1988

Lars Essling: 1989–1993

Bengt Ek: 1993–1994

Lars Törnman: 1995–2003

Kenneth Stålnacke: 2004–2010

Kristina Zakrisson: 2010–2018

Källa: Kiruna kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om