Han flyttar EU till Norrbotten

Grundläggande fakta, aktuella händelser och valet i sig är det som togs upp på föreläsningen om EU-valet 2019 på Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna. "Varför EU är viktigt och varför man ska rösta tror jag når fram", säger Jonas Nuldén.

“Kopplingen mellan europeisk nivå till en svensk kommun är en koppling jag skulle vilja se oftare”, säger Jonas Nuldén under sin föreläsning på Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna.

“Kopplingen mellan europeisk nivå till en svensk kommun är en koppling jag skulle vilja se oftare”, säger Jonas Nuldén under sin föreläsning på Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna.

Foto: Melanie Åström

Kiruna2019-05-08 15:45

Jonas Nuldén är verksamhetsansvarig på Europa Direkt Norrbotten som är ett informationskontor av 440 runt om i EU:s 28 medlemsländer. Han har sedan februari åkt runt till åtta av Norrbottens fjorton kommuner för att möta gymnasieelever som för första gången får rösta i EU-valet. Syftet är att förklara, diskutera och debattera för att öka valdeltagandet bland ungdomar. Han vill få det till en självklarhet att rösta i EU-valet.

– Jag vill gärna tro att om man går ut härifrån och har lyssnat så har man åtminstone någonting kvar i huvudet som säger att det här är på riktigt, säger Jonas Nuldén.

Genom övning och glädjen i att möta ungdomar så tycker Jonas Nuldén att han har hittat ett sätt att prata med unga om EU. Han berättar att han ibland får frågan om de verkligen är intresserade.

– Om jag börjar rabbla upp massa organisationsscheman så nej, då tror jag inte det är intressant. Ungdomar, precis som alla andra, är intresserade av sin nutid och framtid. Så om man pratar om till exempel brexit eller flyktingfrågor så tror att jag att alla kan känna att det är viktigt och intressant.

Många, inte bara skolelever, upplever en viss okunskap kring valet menar Jonas Nuldén. Han betonar att alla inte behöver vara "experter" men att man borde veta vilken samhällsutveckling man vill ha och vilka frågor som är viktiga för en själv. Samt att man måste veta vem och vart man ska vända sig om man är missnöjd med något i samhället. Ett av problemen, enligt honom, är att man lätt tänker att EU är "andra människor, någon annanstans". Det är en av frågorna som han som EU-informatör arbetar mycket med.

– Jag vill hela tiden hela tiden flytta EU till individ- och kommunnivå så man får känslan av att EU är som vilken politik som helst. EU är din vardag i Norrbotten.

I Kiruna träffade Jonas Nuldén nio gymnasieklasser under måndagen, från ettan till trean på Hjalmar Lundbohmsskolan. Emilia Lans och Albert Gardeberg är förstagångsväljare i EU-valet den 26:e maj. Båda tyckte informationen var nyttig.

– Innan visste man inte ens vad EU är, men nu har man fått en tydligare bild, säger Emilia Lans.

– Nu blev det som att man känner sig mer taggad på att rösta, det hade man inte tänkt på innan föreläsningen, säger Albert Gardeberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om