Han får spendera vintern i husvagn

Torbjörn Olsson ville bygga sitt drömhus i Laxforsen. Riv- och bygglovsansökan lämnades in i mitten av april, men än har ingenting hänt.
– Jag hade förväntat mig att jag skulle kunna börja bygga i sommar. Nu kanske man får bo i husvagnen hela vintern, säger Torbjörn Olsson.

En vinter i husvagn. Det är vad som väntar Torbjörn Olsson om inte bygglovet hinner bli färdigt innan sommaren är över.

En vinter i husvagn. Det är vad som väntar Torbjörn Olsson om inte bygglovet hinner bli färdigt innan sommaren är över.

Foto: Simon Eliasson

KIRUNA2013-08-05 21:11

På tomten, vackert belägen nära Torneälv, står sedan tidigare ett mindre hus som Torbjörn Olsson planerat att riva för att sedan bygga nytt på samma plats.

Skulle bygga i sommar

Det nya huset är lika stort som det gamla, och förhoppningen var att han till vintern skulle ha tak över huvudet.

– Efter att ha lämnat in riv- och bygglovsansökan i april så började jag direkt att riva ut inredningen i det gamla huset för att allt skulle vara klart att riva till sommaren, säger Torbjörn Olsson.

Det som hänt sedan dess är en riktig härva.

I maj fick Torbjörn Olsson beskedet av hans handläggare på bygglovskontoret att ansökan behövde kompletteras.

– Då var jag in till kontoret, satt med henne och ordnade med de uppgifter som behövdes för att komplettera ansökan, säger Torbjörn Olsson.

Försenat mottagningsbevis

Två veckor senare, när han tog kontakt med bygglovskontoret för att höra hur det gick med ansökan, fick han beskedet att den behövde kompletteras återigen. Med samma uppgifter.

– Jag lämnade då samma ansökan igen, men då visade det sig att kompletteringen redan fanns i min mapp, så allt var klart. Elfte juli fick jag sen mottagningsbeviset som sa att ansökan var komplett, säger Torbjörn Olsson.

Rivningslovet som han ansökte om tidigare, var komplett redan i maj. Men först samma dag som NSD träffar Torbjörn Olsson kommer mottagningsbeviset. I början av augusti alltså - två månader för sent. Dokumentet är datummärkt 29:e maj.

Får vänta

Torbjörn Olsson är frustrerad över att kanske inte hinna med att börja bygga i år.

– Sommaren är kort häruppe, och hinner jag inte börja i år får jag ju vänta till våren, säger Torbjörn Olsson.

Han har redan flyttat ut till husvagnen på tomten, alldeles bredvid det gamla huset, och är nu beredd på att bo där hela vintern.

– Jag har ju inget hem. Antingen bor jag i husvagnen, eller så får jag flytta till stan och bo hos någon kompis, säger Torbjörn Olsson.

Han visar brevet om de kompletteringar som skulle göras i juli.

– Här står det att färg på fasad, tak och fönster saknas. Uppgifter jag redan hade lämnat vid den tiden. Det värsta är väl att de bara verkar hitta fel, ingenting händer. Kommunen finns väl till för att hjälpa medborgarna, säger Torbjörn Olsson.

"Naturligtvis inte bra"

Charlotte Köhler är planchef och tillförordnad bygglovschef medan ordinarie Hans Utstrand är på semester. När hon får höra om Torbjörn Olssons fall så menar hon att det är ett exempel på att man har för mycket att göra på bygglovskontoret.

– Det är naturligtvis inte bra. Vi håller på att omstrukturera arbetet nu, sådant som inte direkt hör till bygglovsansökningar prioriteras om. Vi ska också se på om det går att omfördela personal från plankontoret till bygglovskontoret, säger Charlotte Köhler.

Rådet från Köhler är att vara ute i god tid med sin bygglovsansökan.

– Belastningen toppar under olika tider på året, framförallt på våren och sommaren. Det man kan tänka på är att försöka komma i tid, ju tidigare man söker desto bättre, säger Charlotte Köhler.

Så säger lagen

Från den 2 maj 2011 gäller den nya plan- och bygglagen, PBL. Den har ersatt plan- och bygglagen från 1987.

Bygglov ska sökas om man vill bygga ett hus eller göra betydande åtgärder på sitt nuvarande hus.

För arbetet med ansökan om lov tar kommunen ut en avgift som dock inte får vara högre än den faktiska kostnaden med arbetet.

Svar ska erhållas inom tio veckor från det att ansökan är komplett.

Om ansökan kräver särskild utredning kan kommunen förlänga den perioden med ytterligare tio veckor.

Källa: Boverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!