Han får inget skadestånd

Under hela sin barndom blev han illa behandlad och utnyttjad i en rad fosterhem.
Nu ska staten be Kirunabon Lars Göran Frånberg om ursäkt.
Men skadestånd får han inte.

Det finns inte så mycket kvar från Lars-Göran Frånbergs barndom. De minnen han samlat ihop har han samlat i en bok som han gett ut själv via bokförlaget Vulkan.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Åsa Junkka</_Bildtext Fotobyline>

Det finns inte så mycket kvar från Lars-Göran Frånbergs barndom. De minnen han samlat ihop har han samlat i en bok som han gett ut själv via bokförlaget Vulkan.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Åsa Junkka</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Åsa Junkka

KIRUNA2011-09-13 05:00

Det blir inte något skadestånd till de barn som vanvårdats i fosterhem mellan 1920 och 1980. Däremot ska de alla få en ursäkt från staten. Det meddelade barn- och äldreministern Maria Larsson (KD) under lördagen. Hon går därmed emot den vanvårdsutredning som tillsattes av regeringen och som i våras föreslog ett skadestånd på 250 000 kronor till de som placerats hos olämpliga fosterföräldrar under sin barndom.

Inte förvånad
Kirunabon Lars Göran Frånberg har tidigare berättat om sin fruktansvärda barndom i NSD och han har själv bidragit med sin berättelse i utredningen. Han är dock inte förvånad över regeringens beslut.

- Jag hade aldrig trott att det skulle gå igenom så därför är besvikelsen inte alltför stor, säger han.

Och pengarna har inte varit det viktiga för Lars Göran Frånberg.

- Ersättningen är av ringa betydelse. Ursäkten är betydligt viktigare. De verkar ju planera någon slags offentlig avbön, säger han.

Många missförhållanden
När Lars Göran Frånberg var fyra år förlorade han sin mamma. Två år senare dog hans far i en bilolycka. Efter en tid hos sin farmor blev han placerad i ett fosterhem. Men det var bara ett i raden av flera. Lars Göran Frånberg kan vittna om flera fall av sexuellt utnyttjande, svindel när det gällde fosterbarnsbidrag samt andra missförhållanden.

- Kontrollen från myndigheterna var helt obefintlig. Man fick bara någon man kunde tippa ungen till, säger han.

Flydde till Kiruna
Ett exempel på den kränkande behandlingen var när en av de blivande fosterföräldrarna krävde att barnavårdsnämnden testade så att han inte var för dum.

- Det gjorde barnavårdsnämnden och gav resultatet till henne innan hon accepterade mig. Några tester av föräldrarna gjordes aldrig.

!963 flydde Lars Göran Frånberg, i och med sin militärtjänstgöring, till Kiruna, så långt från sina dåvarande fosterföräldrar som möjligt.

- Det väsentliga är att man nu medger att man gjort stora misstag, säger han.

“Väldigt lång tid"
- Jag är rädd för att det är likadant i dag. Jag hoppas att jag har fel.

En av anledningarna till att inget skadestånd kommer at betalas ut är att tidsperioden varit för lång.

- Det spänner över en väldigt lång tid. Och vi vet att människor och grupper i Sverige farit illa under den här perioden. Och det gör det svårt att särbehandla en grupp, säger Maria Larsson.

Övergreppen
Mellan åren 1920 och 1995 placerades minst 250 000 barn i fosterhem och barnhem.
Inställningen var länge att fosterhemsvården enbart var av godo.
En tv-dokumentär 2005 lyfte dock på locket och avslöjade övergrepp och vanvård.
En efterföljande utredning av Socialstyrelsen visade att det förekommit kränkningar, övergrepp och vanvård på svenska institutioner men i okänd omfattning.
I Vanvårdsutredningen 2010 vittnade drygt 400 personer om de övergrepp de utsatts för som fosterbarn.
Upprättelseutredningen lades fram i februari 2011 och föreslog att de som under perioden 1920–1980 vanvårdades i fosterhem eller barnhem skulle ersättas med 250 000 kronor vardera.
Källa: www.vanvard.se (TT)

Mellan åren 1920 och 1995 placerades minst 250 000 barn i fosterhem och barnhem.Inställningen var länge att fosterhemsvården enbart var av godo.En tv-dokumentär 2005 lyfte dock på locket och avslöjade övergrepp och vanvård.En efterföljande utredning av Socialstyrelsen visade att det förekommit kränkningar, övergrepp och vanvård på svenska institutioner men i okänd omfattning.I Vanvårdsutredningen 2010 vittnade drygt 400 personer om de övergrepp de utsatts för som fosterbarn.Upprättelseutredningen lades fram i februari 2011 och föreslog att de som under perioden 1920–1980 vanvårdades i fosterhem eller barnhem skulle ersättas med 250 000 kronor vardera.
Källa: www.vanvard.se (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!