Hammare, tång, städ och ett brinnande intresse

Smeden Marielle Sträng från Kiruna har under sommaren arbetat i Bjurbäcken i Värmland. Där har hon lärt ut hur smide går till. - Man ska inte vara snål med sin kunskap, säger hon.

Att böja järnet till en krok kräver temperaturer mellan 700 till 1100 grader.  FOTO: Göran Ström

Att böja järnet till en krok kräver temperaturer mellan 700 till 1100 grader. FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

KIRUNA2009-09-11 06:00
Marielle Sträng är 34 år, bor i Kiruna och är smed. Under sommaren har hon arbetat sju veckor i en nyrenoverad smedja som byggdes 1611 i Bjurbäcken.
Hon har allt sedan barndomen tillbringat somrarna i Storfors kommun i Värmland och när smedjan i byn Bjurbäcken sökte efter en sommarjobbande smed var hon som klippt och skuren för uppgiften.
Smedjan har varit öppen för besökare. Förutom eget tillverkande har Marielle Sträng både hållit i kurser och gett en hjälpande hand till dem som velat prova på att smida en krok till exempel.
Hon hade fullt upp hela tiden, då både yngre som äldre människor ville skapa i järn.
- Intresset var större än jag väntat mig. Det är fruktansvärt roligt att lära ut. Jag har växt upp med teorin att man inte ska vara snål med sin kunskap.
Brinnande intresse
Smideskonsten finns i släkten, då hennes pappa alltid sysslat med smide och hennes gammelfarfar var smed. På den vägen har det fortsatt och Marielle Sträng har också utbildat sig till smed i Kramfors och möbelsnickare.
- Jag har alltid hållit på med hantverk i olika former. Design är en stor del av det jag gör.
- Smide är mitt brinnande intresse. Det fascinerar mig då det går att skapa mer eller mindre vad som helst. Järnet är otroligt formbart och det är bara fantasin som sätter gränser. Och fantasi saknar jag inte, då är det snarare tiden som sätter gränser, säger hon.
Marielle Sträng berättar att nya idéer kan poppa upp när som helst, ja till och med på natten. Då gäller det att ha skrivpapperet nära till hands innan idén faller i glömska.
Smedja i Kiruna
En av hennes skapelser är en sänggavel som tog ungefär 2,5 veckor att få klar.
- Men det var inga åtta-timmars dagar, utan jag jobbade med den tills jag stupade rent ut sagt.
Hon har en egen smedja inrymd i ett gammalt garage i Kiruna där det givetvis finns en ässja (en öppen härd) och verktyg som tänger och hammare. Städet är också en viktig del.
Kunder hör av sig och beställer alltifrån ljusstakar till gångjärn.
Marielle Sträng hoppas också kunna föra vidare sin kunskap till intresserade Kirunabor.
- Tanken är att jag ska kunna hålla kurser här, men jag behöver fler städ innan dess.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om