– Den är på många sätt kopplad till beteende. Och att förändra beteenden tar tid och är tålamodskrävande, säger Jan Fjordell, vd för Tekniska verken i Kiruna (TVAB).
För att öka Kirunabornas medvetenhet kring vad som egentligen menas med hållbarhet ska TVAB bland annat anordna kafésamtal, en insamlingsdag för metaller och småelektronik, en stegtävling och en skoltävling där elever ska bygga modeller för stadens framtida återvinningsstation.
Jan Fjordell:
– Vi vill att fler ska prata och tänka hållbarhet. Och om vi pratar lite mer hållbarhet i april kommer vi med stor sannolikhet prata mer hållbarhet i maj än vi gjorde i mars.
Hur kan Kirunaborna, på ett enkelt sätt, bidra till en ökad hållbarhet?
– Man kan till exempel vara noga med avfallet. Se till att man materialåtervinner och sorterar sina sopor på rätt sätt. Vi gör en del projekt med skolorna och när barnen kommer hem och säger "så här ska man sortera" brukar det ge en bra effekt.
Samhällsomvandlingen ger TVAB en chans att vara med och utveckla den nya, hållbara staden. Här handlar det om långsiktiga förändringar på en samhällelig nivå.
– Det gäller för oss att ta tillfället i akt och tänka till så att vi till exempel gör rätt val av både energi- och avfallssystem. Och att vi får dem att fungera ihop.
Att ta till vara på spillvärmen från LKAB:s verksamhet och göra fjärrvärme av den är ett exempel på en hållbar och klok energianvändning, menar Jan Fjordell. Långsiktigt ska fjärrvärmen inte längre komma från avfall överhuvudtaget.
Avfallet ska istället återbrukas i så stor utsträckning som möjligt.
– Slutar vi elda avfall för fjärrvärme måste vi göra något annat klokt med avfallet. Vi måste materialåtervinna mer och förändra tänket kring avfall, säger Jan Fjordell.
Här blir alltså hållbarhetstänket särskilt viktigt.
Det energisnåla passivhus som bland annat TVAB varit med och byggt är ett annat exempel på den nya, klimatsmarta staden. Spillvärmen från LKAB ska räcka för att värma upp de nya hus som ska byggas.
TVAB upplåter också mark till Bumerangen, kommunens återvinningsmarknad.
Jan Fjordell håller fram just Bumerangen som ett exempel på hur TVAB redan nu underlättar för Kirunaborna att förändra sitt tänk kring avfall och återbruk.
– Istället för att till exempel slänga en gammal tv kan man lämna den till Bumerangen där de kan fixa till den och kan sälja den igen, säger han.