Hallå där, Kristina Palo

Kristina Palo är chef för arbetsförmedlingen i Kiruna. Cirka 250 visstidsanställda i Malmfälten blir av med jobbet när LKAB stänger flera av pelletsverken.

Foto:

Kiruna2008-11-21 06:00
Vad säger du om LKAB:s besked?
- Det är givetvis tråkigt, men inte heller så förvånande med tanke på hur det ser ut i Sverige och i övriga världen. Det är tråkigt för dem som drabbas.
Vad innebär det här?
- I dagsläget är det ingen oro, den öppna arbetslösheten i Kiruna var bara tre procent i oktober. Arbetslösheten kommer att stiga, men med hur mycket vet jag inte just nu. Det är inte konstigt att vi påverkas om alla andra gör det. Det kommer ändå bra signaler från LKAB, som satsar på nya huvudnivån. Banverket och Vattenfall fortsätter ju också med sina infrastruktursatsningar.
Vad gör ni nu?
- I morgon (läs: idag) ska vi prata med LKAB för att få reda på hur många det handlar om i Kiruna. Givetvis ska vi också bilda oss en uppfattning om hur det här drabbar andra företag. Det här är en ny situation för oss, om man ser tillbaka på de senaste åren då läget hela tiden har förbättrats.
Hur handskas ni med situationen?
- Vi är beredda att ta emot dem och ge dem samma service som alla andra. Det kan handla om kortare påbyggnad av utbildning eller praktik för att komma in på ett nytt företag. De som kommer från LKAB är kompetenta och har goda möjligheter att få jobb.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om