"Hade kunnat slå ut reningsverket"

Olja läckte ut i en spillvattenledning på industriområdet i Kiruna. Enligt miljökontoret hade det kunnat slutat illa om den nått reningsverket. Mark förorenad av olja har också upptäckts i Luossaområdet.

Anders Fjällborg från miljökontoret inspekterar platsen där olja sipprar fram ur marken, nära Luossavaara.

Anders Fjällborg från miljökontoret inspekterar platsen där olja sipprar fram ur marken, nära Luossavaara.

Foto: Åke Jönsson/miljökontoret

KIRUNA2009-07-03 22:16
Den senaste upptäckten gjordes i veckan när Tekniska verken var i färd med att ansluta ett nytt rör till en befintlig ledning på industriområdet. Svart sörja forsade ut från det hål som skurits upp i ledningen.
Åke Jönsson är miljöinspektör vid Kiruna kommun:
- Oljan hade kunnat slå ut reningsverket. Det var ren tur att det upptäcktes. Det hade kunnat orsaka stora skador, säger han.
Slog inte larm
Saneringen sköttes av Tekniska verken.
- Ledningen låg på en berggrund och därför var det lätt att få upp oljan. Det är svårt att säga hur mycket olja det var. Mycket av det som togs upp i slambilarna var också spolvatten, säger Mats Nilsson, informationschef vid Tekniska verken.
Orsaken till att oljan hamnat i ledningen, var att en oljeavskiljare svämmat över utanför åkeriet Bletabs garage.
- Nivåvakten i avskiljaren larmade aldrig. Vi vet inte varför. Nu fungerar den som den ska, säger Roger Lindmark på Bletab.
Allvarligt
Bletab har hädanefter som målsättning att tömma oljeavskiljaren en gång per kvartal. Tidigare har det gjorts 2-3 gånger per år.
Företaget har separata oljetankar och därför måste oljan ha sitt ursprung från fordon som spolats av i garaget, menar Roger Lindmark.
En skillnad mot förut är att företaget numera tvättar fler fordon i det aktuella garaget.
- Vår bedömning är att det inte är några stora mängder olja. Sörjan kan också ha innehållit malmmylla och kolrester, säger han.
Roger Lindmark anser att företaget har bra rutiner, men att de alltid kan förbättras.
- Vi ser oerhört allvarligt på det här. Det får inte läcka ut någon olja alls, säger Roger Lindmark.
Olja vid Luossa
Den andra oljefyndigheten, som inte har något att göra med den på industriområdet, gjordes den 24 juni i ett område utanför Porfyrens bostadsområde.
LKAB äger den berörda marken.
Upptäckten gjordes i samband med att Tekniska verken skulle besikta marken där spillvattenledningen tidigare grävts ned. En trögflytande olja upptäcktes under ett torvskikt, i slänten ovanför diket.
- Vi har tagit reda på 4-5 kubikmeter, en blandning av jord och olja. Den var lätt att ta reda på, säger Lars Johansson vid Tekniska verken.
Det är oklart var oljan har sitt ursprung ifrån. Men klart är att den legat där i flera år.
Området har spärrats av och en duk har lagts ut för att samla upp den framsipprande oljan. En anmälan har lämnats till miljökontoret och LKAB har underrättats.
En konsultfirma tog prover i går. Oljan visar mycket höga värden av Pah (poly aromatiska kolväten), som är cancerogen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om