Evelina, i artikeln bredvid, vill inte peka ut något särskilt gym och menar att det är allmänt förekommande att tjejer utsätts för sexism på gymmen. I Kiruna finns flera gym och ett av dem är beläget på badhuset. Arne Koivuniemi jobbar som badhusvaktmästare på badhusets gym sedan fyra månader. Han har dock inte personligen fått klagomål från kunder som handlar om sexistiska beteenden på gymmet.
– Jag har inte stött på det. Ingen har klagat på sådant. Men om det skulle hända så skulle jag naturligtvis göra något åt situationen, säger han.
Vad skulle du göra i så fall?– Det första jag skulle göra är att få tag i personen som utsatt någon annan för det. Säga till och om det var aktuellt även stänga av personen, porta, från gymmet, säger han.
På ett av Kirunas andra gym, Gymmet, jobbar Cine Finn. Hon upplever att det är en generellt god atmosfär på gymmet men att det ibland kan inträffa incidenter. Hon säger att hon har varit med om att tjejer sagt ifrån själva. Att det inte är okej att killar tittar och säger att det bemötts väldigt bra. Hon har vid ett tillfälle fått ett direkt klagomål från en gymkund.
– Hon kom fram och sa att någon tittat på henne på henne lite för mycket och hon upplevde det som obehagligt. Jag frågade om jag skulle säga åt personen i fråga, men hon ville inte det.
Hur skulle man kunna göra från gymmens sida för att komma åt de här problemen?– Ja, om det skulle vara ett stort problem måste man naturligtvis tydliggöra vad som gäller genom ett anslag eller någonting med budskap att man ska respektera varandra.
Hur skulle du göra om en ung tjej kom till dig och framförde klagomål att hon blivit tafsad på?– Då skulle jag konfrontera absolut och säga att människor inte kommer hit för att bli tafsade på och att man får respektera personligt utrymme.
Skulle du kunna tänka dig att porta någon?– Ja, absolut. Vi har tydliga regler. Då skulle jag absolut ta upp det med min chef också.