Guide till Kirunas gömda pärlor

Det finns sevärda platser som turister i Kiruna inte hittar till så lätt.Nu är förutsättningarna bättre.Ida Strålberg och Sanna Mikko, båda 19, har gett ut boken om Kirunas gömda pärlor.

Ida Strålberg och Sanna Mikko ville uppmärksamma Kirunas okända men inte desto mindre intressanta turistmål. De har gett ut guideboken Kirunas gömda pärlor som UF-projekt genom skolan.

FOTO: HANS STERNLUND

Ida Strålberg och Sanna Mikko ville uppmärksamma Kirunas okända men inte desto mindre intressanta turistmål. De har gett ut guideboken Kirunas gömda pärlor som UF-projekt genom skolan. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-05-14 15:22
Boken är ett så kallat UF-projekt genom skolan där eleverna får pröva sina färdigheter i företagande och själva utveckla en affärsidé.
Ida Strålberg och Sanna Mikko går turismprogrammet och deras projekt har fått en flygande start.
De har låtit trycka upp boken "Kirunas gömda pärlor" i 1 600 exemplar som nu säljs på Turistbyrån, biluthyrningar och fjällanläggningar.
Kirunaeleverna tycker själva att det borde finnas en efterfrågan. Det var ju själva utgångspunkten för projektet.
- När man själv är utomlands vill man ju komma i från de vanliga turiststråken. Det här var ett bra sätt att uppmärksamma de mer okända platserna i Kiruna, säger Sanna Mikko.
I boken nämns inte ishotellet eller Kiruna kyrka med ett enda ord.
Däremot kan man läsa det mesta om Stora ölrundan, en skidtur i Riksgränsen där slutmålet var en pilsner i den numera nedlagda haket i Björnefjell på norska sidan om gränsen.
Eller om svampodlingen 540 meter ned i Kirunagruvan där kockar som Tina Nordström och Keith Floyd har kollat in den den perfekta miljön för den japanska trädsvampen shii take.
Eller om Järnvägsparken i centrala Kiruna som vid första anblick kanske inte är något besöksmål att skryta med, men som har en spännande historia.
- Det är som med det mesta. Det blir intressant om man får veta bakgrunden, säger Sanna Mikko.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om