Guide: Så besegrar du berget

Sulor med grepp och ett starkt pannben är två saker du bör ha med dig när du försöker dig på Sveriges högsta berg. “Det är ingen enkel promenadväg” säger Marit Sarri, chef på Kebnekaises fjällstation.

”Det är svår terräng och det bör man vara medveten om”, säger Marit Sarri.

”Det är svår terräng och det bör man vara medveten om”, säger Marit Sarri.

Foto:

Kiruna2019-07-04 12:54

Att turista i fjällen blir allt mer vanligt och Kebnekaise är inget undantag. Mellan 9000-10 000 personer förväntas bestiga berget i sommar. Vi har pratat med experten Marit Sarri för att ta reda på hur man får ut det mesta av upplevelsen. Marit Sarri var uppe på Kebnekaise första gången när hon var 15 år och har sedan dess bestigit det mellan 45-50 gånger. Hon har med sin långa erfarenhet en stor kunskap om fjällvärlden.

Hur ska man förbereda sig?

– Att man har koll på vädret i stort, i närliggande områden och inte bara på Kebnekaise är jätteviktigt.

Förutom att hålla reda på väderprognosen tycker Marit Sarri att det är viktigt att se till att ha en bra grundkondition och att man har tränat upp sin uthållighet.

– Ett bra flås och att man är beredd på att det kan ta emot. Gärna ett starkt pannben också.

Vad ska man ha med sig?

– Utrustningsmässigt är det viktigt att tänka på att det kan vara ganska stora variationer i temperatur beroende på vilken höjd man befinner sig på. Så man bör ha med sig förstärkningskläder, skalplagg, handskar och mössa. Då det är stenig terräng så behöver man ordentliga skor med sulor med bra grepp och stöd för vristerna.

Utöver klädråd är även en liten första förbandslåda, solkräm och matsäck sådant som rekommenderas att ta med för att orka dagsturen som tar mellan tio-tolv timmar. Marit Sarri menar att det är bra att ta med något ytterligare som ger “snabb energi”, så som en chokladkaka eller en smörgås.

– Det är inte tanken att man ska bära flera kilos mat men en termos och en extra macka så att man har rum för alla eventualiteter.

Det finns två klassiska vägar att välja på om man utgår från Kebnekaises fjällstation, östra och västra leden. Östra leden beskrivs som det “mer avancerade” valet och innebär att man passerar glaciärer och att man måste klättra en bit av leden.

– Om man väljer den östra leden bör man ha någon med sig någon som har gått leden tidigare. Man behöver även utrustning som hjälm och klättersele, säger Marit Sarri.

Trots att den västra leden är en “renare” vandringsled så har den fortfarande sina utmaningar.

– Det är en komplicerad terräng, mycket uppför och nedför samt stenig. Den är krävande.

Marit Sarri berättar att intresset för Kebnekaise fortsätter att öka och att i samband med att fler väljer att stanna i Sverige på semestern så ger det fjällvärlden en ”extra skjuts”.

– Det är den här trenden att man vill vara aktiv, man vill uppleva saker och ha ett äventyr. Det ultimata äventyret är att bestiga Kebnekaise.

Kebnekaise

Kebnekaise har tre toppar, Sydtoppen, Nordtoppen och Kebnepakte.

Högsta punkten är Sydtoppen med sina 2097 meter över havet.

En dagstur beräknas ta mellan tio-tolv timmar.

Det finns två klassiska leder att välja mellan, östra och västra leden.

Mellan 9000-10 000 beräknas försöka bestiga berget i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om