Gruvplaner möter hårda protester

Ett utländskt företag vill starta en gruva med en livslängd på sju års i naturområdet Rakkurijärvi söder om Kiruna. Planerna möter hårda protester av lokalbefolkningen.

KAFFEPAUS. Robert Björk dricker kaffe på verandan i stugan i Rakkuri.
- Kan man inte spara något till framtiden, det är så kortsiktiga planer, säger han om den planerade gruvverksamheten i Rakkuri.

KAFFEPAUS. Robert Björk dricker kaffe på verandan i stugan i Rakkuri. - Kan man inte spara något till framtiden, det är så kortsiktiga planer, säger han om den planerade gruvverksamheten i Rakkuri.

Foto: Lina Norberg Juuso

KIRUNA2014-03-25 17:23

Det är Avalon Minerals Viscara, ett svensk dotterbolag till australiensiska företaget Avalon Minerals, som vill öppna ett nytt dagbrott i Rakkurijärvi. Knappt tre kilometer om fyndigheten rinner Kalixälven.

Dagbrottet planeras vara 440 meter brett och 600 meter långt, därtill kommer infrastrukturen. Bland annat krävs tvåfiliga vägar som tillåter gruvtruckar och ett industriområde kommer enligt företagets utredning att anläggas söder om dagbrottet med bland annat lastningsområde.

Företaget beräknar att gruvans livslängd ska vara "knappt 7 år" enligt deras egna planer och totalt vill man bryta 52,85 miljoner ton malm och gråberg. Företaget söker nu rätten till fyndigheten via Bergsstaten och har kallat samebysmedlemmar och sakägare till samrådsmöten.

Kirunabon Robert Björk är stugägare i området. Han kommer att protestera mot planerna tillsammans med andra berörda.

– Får de igenom det här är det skandal, säger han.

– Att förstöra miljön för bara några år. Och vem ska jobba där, eller ska de flyga in arbetskraft?

Jörgen Lahti har också stuga i Rakkuri.

– Det ger några hundra jobb, pengar far iväg till något skatteparadis, området blir förstört och samerna har ju renar där också.

Ian Wallace är affärschef för företaget.

– Det är inte ovanligt att gruvor är i gång i sju till tio år. Det är malmen i Kiruna som är ovanligt stor och det är ovanligt att gruvan varit i gång i hundra år. Generellt är livslängden kortare, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om