Gruvpanelen svarar på läsarfrågor

Alltifrån hur Sametingets mineralstrategi ser ut, till hur panelen ser på begreppet "kolonialism". Läsarnas frågor berörde många aspekter kring gruvindustrin. NSD ringde upp några av paneldeltagarna för att få svar på det som inte hann besvaras under torsdagens debatt.

Det var inte bara på Folkets hus det var fullt. Hundratals följde NSD:s liverapportering från gruvdebatten. Många hade frågor till panelen, och alla hann inte besvaras under kvällen.

Det var inte bara på Folkets hus det var fullt. Hundratals följde NSD:s liverapportering från gruvdebatten. Många hade frågor till panelen, och alla hann inte besvaras under kvällen.

Foto: Simon Eliasson

Kiruna2014-01-24 21:04

Frank Hojem, informationsdirektör LKAB

Kan LKAB tänkas öppna gruvor utanför "Malmfälten", till exempel i Jokkmokk?

– Vi har redan gruvor utanför Malmfälten. Vi har till exempel en i Turkiet som bryter hydromagnesite, en industrimineral. Det är vårt dotterbolag LKAB Minerals som driver den gruvan. Men i LKAB:s uppdragsbeskrivning från staten står det att gruvverksamheten ska utgå ifrån och ha sin bas i Malmfälten. Just nu har vi fullt fokus på att öppna de tre nya gruvorna i Svappavaara.

Kristina Zakrisson, kommunalråd Kiruna

Finns det någon tidsram för att täcka kommande och nuvarande bostadsbrist i Kiruna? Finns det något initiativ för att flytta gamla hus för att hålla kostnaderna nere?

– Vi har diskuterat så att om det finns intresse för att flytta hus så är det upp till köparen. Vi har inga incitament för det idag. Vad gäller nybyggnation har vi kollat på alternativ för att till exempel slippa anslutningsavgift. Där finns inget färdigt förslag ännu. Vad gäller tidsplan så räknar vi med att komma igång med att bygga på skjutbaneområdet under 2015.

Sven-Erik Bucht, riksdagsledamot (s)

Hur undviker vi "fly in, fly out" i framtida gruvkommuner?

– Vi måste bygga hållbara samhällen, och för att göra det kan vi inte ha en passiv regering som överlåter hela ansvaret för utveckling till aktuellt bolag och kommunen det verkar i. Staten måste ta ett ansvar, och det finns massor med frågor som måste lösas.

David Berggård, Länsstyrelsen

Anser Länsstyrelsen att man har all den kompetens som krävs för att bedöma alla konsekvenser av en gruvetablering?

– Vi har en hel del kompetens, alltifrån ingenjörer och biologer till naturvetare. I de fall där vi saknar kompetens har vi samarbete med andra myndigheter. I samband med tillståndsprövningar är det inte helt ovanligt att vi eller domstolen plockar in sakkunniga inom olika områden, det kan vara utländska experter eller folk från universitet.

Kurt Wennberg, kommunalråd Pajala

"Vi är vana att leva på basnäringen" sa du under debatten. Är det inte dags att vi börjar leva av andra näringar, som i resten av landet?

– Skogsbruk har vi alltid haft, men det vi ser är att gruvan ökat på farten även i andra näringar. Det är inte för inte vi blev utsedda till årets företagarkommun förra året. Det vi ser är att besöksnäringen ökar mycket.

Gruva - på gott och ont
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!